fbpx
Trailrunweek Light Zwitserland – Het programma

Trailrunweek Light Zwitserland – Het programma

Tijdens de Trailrunweek Light geniet je van de mooiste trails vanuit het hooggelegen dorpje St. Antönien in Zwitserland. In Herfstkleuren! Onderweg besteden we aandacht aan je klim- en daaltechniek.  Je maakt deze week in vakantiesfeer kennis met het trailrunnen in de Alpen!

Het basis-dagprogramma 

  • 07.30 uur de verrassingsoefeningen van Saskia!
  • 08.00 uur ontbijt
  • 09.00 uur klaarmaken
  • 09.30 uur we gaan de trails op!
  • 18.00 uur presentatie (2x)
  • 19.30 uur diner

ZATERDAG
Welkom in Zwitserland! Maak het jezelf comfortabel, installeer je ‘thuis’ voor deze week in de knusse Herberge Ascharina en als je zin hebt loop je met ons mee voor een ontspannen bijklets-rondje.

ZONDAG
Direct achter de herberg ligt de Jägglischhorn, op 2290 m. De huisberg beschermt de Ascharineralm en koeien net de winter weer mogen grazen. We trailen de stilte in en op het Fürggli worden we verrast door een groots uitzicht op het dal van de Landquart en op het Silvrettagebied. Thuisgekomen heeft kok Raymonda allerlei heerlijks bereid en genieten we van de warmte van de houtkachel.

’s Avonds krijg je een workshop van Saskia over de fun en het nut van krachttraining.

10km en 1000 meter stijgen / 1000 meter dalen

MAANDAG
We verlaten de herberg en gaan het bos in. Na een korte stijging trailen we door het bos naar St. Antönien. Dit is het laatste dorpje in het dal en nog vrijwel helemaal authentiek. De ‘kaffee und kuchen‘ van de waard van Michelshof laten we natuurlijk niet schieten en we vervolgen onze eerste trail met een relaxte verkenning van het dal. Al snel dalen we af naar de herberg en kunnen we ontspannen na deze eerste mooie dag. Ga je de sauna in of pak je een goed boek en kruip je voor de houtkachel?

10km met 500 meter stijgen en 500 meter dalen

DINSDAG
Na een heerlijk ontbijtbuffet gaan we vandaag richting de Sulzfluh. Het eerste stukje rijden we met de auto. Daarna trailen we al snel boven de boomgrens. We passeren de laatste zomernederzetting Partnung en trailen langs het gelijknamige bergmeer. Links en rechts torenen de toppen van het Rätikon boven ons uit. Struinend door de Gruoben zien we in de rotsen grotten waar vroeger beren en wolven huisden. Ook smokkelaars en vogelvrijverklaarden vonden hier een schuilplaats. Steenbokken beschouwen het gebied als hun habitat en met wat geluk krijgen we ze te zien … Een lekkere versnapering in Alpenrösli maakt de dag compleet.

12 km en 650 meter stijgen / 650 meter

WOENDAG
Het Crüz! Een ogenschijnlijk klein puntje op de kaart waar je bijna aan voorbij zou gaan. Als we door de bossen van Cavidura omhoog trailen, ligt de top nog verborgen. Spectaculaire uitzichten tussen de bomen door op het Rätikon-massief terwijl de sneeuw onze stemmen dempt. Als we de rand van het bos naderen, zien we het doel voor ons: het Crüz, 2195 meter. Op de top heb je 360 graden rond vrij uitzicht. Als we in het topboek hebben geschreven, dalen we af naar Gadenstatt. Bij een boerderij in het bos stoppen we voor een heerlijke biologische lunch die Käthy voor ons heeft klaargezet. Zij vertelt over het leven in de bergen en laat zien welke ambachtelijke tradities er nog bestaan. Dan is het nog een klein stuk terug naar de herberg.

Wie zin heeft gaat mee voor een korte nighttrail van 5km!

10 km en 850 meter stijgen / 850 meter dalen

DONDERDAG
Vandaag gaan we naar het Drusator: een indrukwekkende grensovergang met Oostenrijk midden in het Rätikon-massief. Over de Brunnenegg, met een oude eindmorene van een gletsjer, richting de Carschinahut. De architectuur van de hut verraadt de natuur als inspiratiebron. Weer zijn we vrijwel alleen. Terug trailen we onder de wanden van de Sulzfluh door. We hebben een mooi overzicht van een deel van de tochten van de afgelopen dagen.

’s Avonds krijg je een workshop over het trailen in de bergen van International Mountain Leader Allard van Lingen.

15 km en 800 meter stijgen / 800 meter dalen

VRIJDAG
Nog een gebied waar we bijna niemand tegenkomen: de Silvretta. Na een vroege rit naar Monbiel trailen we richting Alp Valpun. Een perfect punt voor ‘koffie met uitzicht’. We klimmen geleidelijk door het oude bos omhoog. We komen op een alm aan, de Alp Sardasca. In de verte liggen de Silvrettagletsjer, Piz Buin en de hoogste van de regio de Piz Linnard 3411 m. Als we naar het einde van het dal trailen, kunnen we hoog boven ons gemzen en steenbokken zien terwijl een steenarend rondjes draait op de thermiek. Tijdens de afdaling trailen we heerlijk door het bos omlaag met de herinnering van deze week in onze gedachten.

10km en 1000 meter stijgen / 1000 meter dalen

ZATERDAG
Na een vroeg ontbijt is het tijd om weer naar huis te gaan.

AltijdSporten.nl