crossfit wedstrijden

Meedoen aan CrossFit wedstrijden? Dit zijn je opties in Nederland

CrossFit wedstrijden worden in heel Nederland georganiseerd. Hiervoor moet je jezelf kwalificeren en dat kan vaak in je eigen CrossFit box. De CrossFit Games is de bekendste wereldwijde CrossFit wedstrijd, maar ook in Nederland houden we van deze sport.

Welke CrossFit wedstrijden en Throwdowns worden er in Nederland georganiseerd? Hier lees je meer over de inschrijfvoorwaarden en de bekendste opties om uit te kiezen.


CrossFit wedstrijden, Throwdowns en Hyrox

Allereerst zijn er CrossFit wedstrijden, Throwdowns en Hyrox competities om uit te kiezen. Throwdown is eigenlijk een andere term voor CrossFit wedstrijd terwijl Hyrox een CrossFit wedstrijd is met nadruk op kracht en conditie.  Aan Throwdowns kan je in teamvorm als individueel meedoen.

De niveaus van CrossFit wedstrijden

Per wedstrijd worden verschillende niveaus gehanteerd en geaccepteerd. Er zijn een aantal gangbare termen die dan veel worden gebruikt.

  • Scaled: de beginnende CrossFit atleten bevinden zich in de Scaled divisie. Dit zijn sporters die nog niet alle oefeningen kunnen uitvoeren en deze worden daarom aangepast.
  • Regular: deze divisie is voor atleten die aan Scaled CrossFit wedstrijden hebben meegedaan, maar die nog niet klaar zijn voor de Advanced divisie.
  • Advanced: bij deze divisie worden de gewichten wat zwaarder en de oefeningen lastiger. Hij is bedoeld voor atleten voor die de high-skilled oefeningen van de RX divisie nog te moeilijk zijn.
  • RX: de RX divisie bij CrossFit wedstrijden is voor ervaren atleten die fit genoeg zijn om de oefeningen en gewichten volgens de voorschriften uit te voeren.
  • Masters: met masters worden atleten aangeduid met een bepaalde (hogere) leeftijd, zoals 35+ of 45+.
  • Teams: in de teams divisie van een CrossFit wedstrijd doe je mee in een team van 2 of meer atleten.
  • Adaptive: deze divisie is voor CrossFit atleten met een lichamelijke beperking. Ze worden vaak ingedeeld in Seated en Standing.

Andere aanduidingen voor divisies zijn Foundation, Elite, Pro of Iron, Bronze, Silver, Gold, Platinum en Diamond (zoals bij The National Summergames). Je begint doorgaans in de Scaled divisie, als je dan een plek bij de eerste 10 haalt, mag je volgend jaar naar de Regular divisie, enzovoorts. Dit werkt niet altijd zo, dus lees de voorschriften van de wedstrijd goed door.

Deze Nederlandse CrossFit wedstrijden mag je niet missen

Hier bespreken we de 5 bekendste CrossFit wedstrijden van Nederland. Vergeet niet dat je je vaak moet kwalificeren tijdens wedstrijden eerder in het seizoen. Houd daarom de CrossFit wedstrijdkalender goed in de gaten. Deze heb je vast bij je club en anders vind je hem online.

Dit zijn de 5 Nederlandse CrossFit wedstrijden die je niet mag missen.

1. The Dutch Throwdown

The Dutch Throwdown is een Nederlandse CrossFit wedstrijd voor atleten van alle niveaus. Dat betekent dat je ook als beginner mee kunt doen en een kans maakt. Je krijgt een plaats via de kwalificatierondes en in 2023 zijn er maar liefst 850 plaatsen om voor te strijden.

De slogan van The Dutch Throwdown is “Not for the best, but for the rest”. Het is dus een ideale CrossFit wedstrijd voor beginners. Er zijn 4 verschillende niveaus, namelijk Scaled, Regular, Advanced en RX.

Tijdens de kwalificatie rondes van The Dutch Throwdown doe je een parcours in je eigen CrossFit Box. De WODs worden op de eerste dag bekendgemaakt en je hebt dan ongeveer 3 weken om je score in te leveren. Aan de hand van het scorebord van alle atleten wordt duidelijk of je je gekwalificeerd hebt of niet.

2. The Nationals Summergames

De kwalificatie voor The Nationals gaat anders dan normaal. Je moet eerst meedoen aan een placement event. Aan de hand van je prestaties daar, word je in een divisie ingedeeld. Dit is Iron, Bronze, Silver, Gold, Platinum of Diamond.

Hierna moet je nog 4 keer een event doen om je te kwalificeren voor The Nationals Summergames. Elke maand heb je 10 dagen om je workout te doen in je CrossFit Box en in te leveren. Ook hier kom je dan op een leaderboard en daarvan gaan een x aantal atleten door naar de finale.

Dat maakt The Nationals een CrossFit wedstrijd die toegankelijk is voor atleten van elk niveau. Zet jezelf op het scorebord en win een plaats!

3. Hyrox

Hyrox is een CrossFit wedstrijd voor atleten die zich richten op conditie en kracht. Je legt een race af van 8 kilometer waarbij je telkens 1 kilometer hardloopt, opgevolgd door een functionele beweging. Zo ga je door tot je 8 kilometer hebt afgelegd en over de finishline gaat.

Bij de Hyrox Crossfit wedstrijd zijn er 2 divisies om je voor in te schrijven.

  • Open: iedereen kan deelnemen aan de open divisie. Dit is voor atleten die voor het eerst aan een Hyrox CrossFit wedstrijd meedoen of die hun personal record willen verbeteren. Je moet wel 8 kilometer kunnen hardlopen en de functional movements onder de knie hebben.
  • Pro: de Pro divisie is voor ervaren Hyrox Open deelnemers voor wie het tijd voor wat zwaarders. Je kunt alle functional movements in grote sets uitvoeren, rent gemakkelijk 8 kilometer en bent sterk genoeg voor zwaar werkgewicht.

Voor de Hyrox hoef je je niet te kwalificeren, maar het is wel belangrijk dat je hier van tevoren goed voor traint.

4. Lowlands Throwdown

Ervaren CrossFit atleten zijn ongetwijfeld bekend met The Lowlands Throwdown. De beste atleten wereldwijd doen hieraan mee, ook van de hoogste divisies. Er wordt gestreden om belangrijke CrossFit titels.

De divisies waarvoor je je kunt inschrijven zijn Scaled, RX, Teenagers, Masters en Adaptive. Ook Elite atleten kunnen zich voor deze CrossFit wedstrijd inschrijven. Soms is de Lowlands Throwdown een halve finale event voor de bekendste wereldwijde CrossFit wedstrijd, de CrossFit Games.

5. Battle of the North

Elk jaar vindt de Battle of the North plaats in de Bonte Wever in Assen. Tijdens deze tweedaagse wedstrijd wordt bepaald wie de beste atleet is van het noorden. De divisies om je voor in te schrijven zijn dan ook alleen Elite (90 mannen en 90 vrouwen) en Masters 35+ (30 mannen en 30 vrouwen).

De kwalificatie voor de Battle of the North voer je uit in je eigen box en tijdens een bepaalde periode. Je film en score worden opgestuurd waarna je op een scorebord terecht komt. Hoor je bij de beste 90 Elite atleten of de beste 30 Masters atleten, dan ga je door naar de Battle of the North.

Is er een CrossFit wedstrijd voor jou?

Of je nu een Scaled, Master of een Elite atleet bent, er is in Nederland een CrossFit wedstrijd voor jou. Kwalificeer hiervoor in je eigen CrossFit Box en voor je het weet strijd je tegen andere CrossFit atleten van je eigen niveau.

Meer artikelen over CrossFit

CrossFit  – wat is het en voor wie is CrossFit een goed idee?

Op zoek naar CrossFit oefeningen? Met deze oefeningen ga jij goed van start!

Dit zijn de beste CrossFit schoenen van het moment – Koopgids en onze Top 3

Total
0
Shares
Related Posts