wat is crossfit

CrossFit  – wat is het en voor wie is CrossFit een goed idee?

Wat is CrossFit? Deze vraag is niet heel simpel te beantwoorden. CrossFit is namelijk een verzameling van sporten die in de vorm van uitdagende en leuke oefeningen samenkomen.

Hier vertellen we meer over wat CrossFit is en wat de voordelen zijn. Is dit de volgende sport voor jou?


Wat is CrossFit?

CrossFit is een sport die allerlei sporten combineert. Je legt een parcours af die je of zo snel mogelijk of zo vaak mogelijk afrondt. Tijdens dit parcours kom je verschillende CrossFit oefeningen tegen. Wat is CrossFit? Je kunt het vergelijken met een zeer afwisselende en uitdagende HIIT (High Intensity Interval Training) training.

De sporten die terugkomen zijn onder andere gymnastiek, gewichtheffen, atletiek en fitness. Je traint al je spiergroepen, werkt aan je kracht en uithoudingsvermogen, verliest een groot aantal calorieën en wordt leniger en gezonder.

De opbouw van een CrossFit workout

Een typische CrossFit workout bestaat uit verschillende onderdelen.

  1. Je begint met een warming-up. Bijvoorbeeld op een hometrainer.
  2. Dit wordt opgevolgd door de WOD (Workout of the Day). Deze is of AMRAP (As Many Rounds As Possible) of (AFAP) As Fast As Possible).
  3. Je sluit af met een cooling-down.

Waar kan je CrossFit uitvoeren?

Omdat je bij CrossFit verscheidene hulpstukken gebruikt, zoals een touw om in te klimmen, gewichten (bijvoorbeeld verstelbare dumbbells), ringen, ballen en zelfs banden, doen de meeste mensen mee aan een klas in de sportschool. Daar ligt elke keer een nieuw parcours klaar en alle benodigdheden zijn aanwezig.

Je kunt CrossFit ook thuis doen, maar dan ben je beperkt omdat je simpelweg niet alle benodigdheden in huis hebt. Voor een zo compleet mogelijke workout schrijf je je dus in voor een CrossFit training in de sportschool.

De voordelen van CrossFit

De vraag – wat is CrossFit – is nu beantwoord, maar wat haal jij uit deze trainingen? De voordelen van CrossFit zijn duidelijk.

  • In 1 CrossFit workout versterk je je spieren, word je leniger, verbeter je je kracht en gaat je uithoudingsvermogen omhoog.
  • Je verbrandt veel calorieën tijdens je CrossFit workout en dat helpt bij gewichtsverlies.
  • In CrossFit worden alle voordelen van verschillende sporten gecombineerd. Zo heb je een complete training van je lichaam, in alle aspecten.
  • CrossFit kan je mentale gezondheid helpen. Je daagt jezelf uit, je bent onder de mensen en je krijgt meer zelfvertrouwen.
  • CrossFit is erg gevarieerd en zal niet snel vervelen. Je rent niet elke keer hetzelfde rondje of doet niet elke keer dezelfde krachtoefeningen. Hierdoor is de kans dat je het volhoudt groter.
  • Je past je CrossFit training aan op jezelf. Wil je meer aan kracht en cardio werken? Of wil je de nadruk lekken op lenigheid en snelheid? Jij bepaalt wat je wilt doen en op welk niveau.

Lees tip: Met het beste springtouw van 2023 zul jij fit blijven

Zijn er ook nadelen aan CrossFit?

CrossFit heeft weinig nadelen. Het enige is dat je het niet thuis kunt doen, maar in een sportschool. Uiteraard zijn er wel CrossFit en HIIT-oefeningen die je buiten de sportschool kunt doen, maar de variatie is beperkt.

Een ander nadeel is mogelijk dat CrossFit voor ultieme beginners eerst even op de tanden bijten zal zijn. Maar omdat het zo’n toegankelijke sport is, zijn er oefeningen voor sporters van elk niveau.

Is CrossFit een goed idee?

Deze nadelen zijn vergeleken met de voordelen te verwaarlozen. CrossFit is niet voor lafaards maar toegankelijk genoeg om het toch verantwoord op te bouwen.

Heb je een sportschool met CrossFit klassen in jouw buurt? Dan is CrossFit dus zeker een goed idee.

Total
0
Shares
Related Posts