Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Zo’n 2 jaar geleden kwam het nieuws naar buiten dat wandelen enorm goed zou zijn om calorieën mee te verbanden. Wanneer je vaak wandelt activeer je zo’n beetje alle spieren in je lichaam zonder dat je te zwaar bezig bent met sporten. Daarnaast is wandelen ook een fijne sport om te doen wanneer je niet per se heel goed getraind bent of wanneer je niet bent gewend om veel, vaak of intensief te sporten. Wandelen is dus goed voor zowel je lichaam, als je geest! En wees nu eerlijk, het is heerlijk om een wandelingetje te maken met mooi weer, of juist in de herfst in het bos wanneer de bladeren van de bomen afkomen en de natuur prachtige kleuren aan neemt. 

Wandelen is daarnaast een prima manier om te helpen met afvallen. En daarnaast kan iedereen het doen, het is makkelijk en je hebt er niet veel voor nodig. Het kan makkelijk tijdens je middagpauze, na het werk met de hond of ‘s avonds wanneer het mooi weer is. 

Wanneer je aan het wandelen bent verbruikt je lichaam energie en dus verbrand je dan calorieën. Maar wat zijn calorieën eigenlijk en hoeveel calorieën verbrand je wanneer je een goede wandeling maakt? Wij hebben het world wide web voor je doorgespit op zoek naar de antwoorden!

Wat zijn calorieën en waar gebruik je ze voor?


Een calorie is een maat voor de hoeveel energie er in je eten zit. Deze hoeveelheid wordt vaak berekend in kilocalorieën. Je lichaam heeft de energie van deze calorieën nodig om te kunnen draaien. Voor allerlei dingen gebruik je ze namelijk, zelfs wanneer je slaapt of wanneer je heel stil op een stoel zit zonder te bewegen. Voor de basisprocessen verbrand je lichaam ongeveer 1200 calorieën per dag. Basisprocessen zijn dingen zoals ademhalen. Maar ook hebben dingen zoals je leeftijd, geslacht, gewicht en lichaamsbouw invloed op het aantal calorieën dat je per dag verbrand. Daarnaast verbrand je lichaam ook calorieën voor alle andere dingen die. Denk aan een wandelingetje maken, een rondje in de sportschool of de kinderen van school halen met de fiets!

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Wandelen is dus gezond, zover zijn we al. Het is fijn om een grote wandeling te maken wanneer je je hoofd leeg wilt maken, of wanneer je gewoon even van het mooie weer of de natuur wilt genieten. Daarnaast helpt het om je spieren te versterken en werk je tegelijkertijd ook nog eens aan je conditie en je verbrand calorieën. Maar hoeveel calorieën verbrand je precies met wandelen?

Uit onderzoek van Southern Methodist University bleek dat je met wandelen veel meer calorieën verbrand dan dat in eerste instantie werd gedacht. Bij eerder onderzoek werd er namelijk helemaal geen rekening gehouden met de verschillende soorten lichaamsbouw. Je kunt zelf heel makkelijk uitrekenen wat je verbrand per wandeling aan de hand van de MET waarden. MET-waarden staan voor Metabolic Equivalent of Task waarden. Dit is een meeteenheid waarmee de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspannen kost in vergeleken met de energie die je verbruikt in ‘ruststand’. Hoe zwaarder de inspanning die je levert is, hoe hoger de MET-waarde is!

Met deze waarde kun je zien hoeveel calorieën je verbrand per kilo lichaamsgewicht per uur

Met rustig wandelen (3-5 km/uur) verbrand je ongeveer 3,5 calorieën, per lichaamsgewicht in kg, per uur. Met stevig wandelen (5-6 km/uur) zijn dat 4,3 calorieën. Weeg je 65 kilo? Dan verbrand je met een uur wandelen op een rustige snelheid ongeveer 227 calorieën (65 x 3,5). Als je op een hoger tempo wandelt, verbrand je zo’n 279 calorieën. Maar hoe bereken je dan hoeveel calorieën je verbrand met wandelen?

Als voorbeeld: Je weegt 70 kilo en gaat een rustige wandeling maken van 3 uur. Voor die 70 kilogram verbrand je ongeveer 3,5 calorie per kilo lichaamsgewicht. Dan maak je de volgende berekening om uit te rekenen hoeveel calorieën je verbrand met wandelen:

Aantal verbrande calorieën per uur, per kilo lichaamsgewicht, x aantal uur x, aantal kilo lichaamsgewicht.

Dat komt dan weer uit op:  3,5 x 70 x 3 = 735 calorieën. 

Tips om meer calorieën te verbranden met wandelen

Misschien heb je een duwtje in de juiste richting nodig om te beginnen met wandelen om calorieën te verbanden. Wij geven je wat tips over hoe je meer calorieën kunt verbranden met wandelen!

Ga over een ander pad 

Hoe langer je loopt, hoe meer calorieën je verbrand met wandelen.. Dat geldt uiteraard ook voor hoe snel je loopt en waar je loopt. Wanneer je bijvoorbeeld over een asfaltweg loopt zul je minder calorieën verbranden met wandelen dan wanneer je actief door het bos loopt. Het beste ga je dus wandelen over een bospad of grindpad.

wandelen door de natuur

Let op je houding

Verder kun je ook extra op je houding letten. Een actieve houding zorgt ervoor dat je meer spieren aanspant en je dus ook meer calorieën verbrand met jouw wandeling. 

Begin rustig aan

Begin altijd rustig aan met wandelen om calorieën te verbranden. Zo bouw je je kracht en je conditie rustig aan op. Langzaam, maar zeker, kun je langere stukken gaan wandelen of je tempo versnellen. Op die manier overbelast je je spieren niet,maar kun je wel steeds meer calorieën verbranden met wandelen!

Draag een rugzak en voeg muziek toe

Wanneer je iets op je rug tilt, bijvoorbeeld een rugzak, dan maak je het wandelen nog net iets intensiever dan normaal. Daarnaast is het prettig om muziek te luisteren tijdens het wandelen, zo gaat de tijd (voor je gevoel) wat sneller voorbij. Zorg wel voor de juiste sport oordopjes, die blijven beter zitten tijdens het lopen.

Conclusie

Oftewel, wandelen is goed voor je lichaam en ook nog eens erg fijn voor je mentale gesteldheid! Je kunt super makkelijk berekenen hoeveel calorieën je verbrand door middel van een simpele berekening. Door te kijken naar de MET-waarde weet je binnen no-time hoeveel calorieën je verbrand met een wandeling. Daarnaast kun je nog meer calorieën verbranden met wandelen door een ander pad te kiezen, op je houding te letten, rustig aan te beginnen en door bijvoorbeeld een rugzak of gewichten te tillen.

Al met al is er dus niet een standaard aantal calorieën dat je verbrand met wandelen, dat is voor iedereen anders. Wel kun je berekenen hoeveel calorieën jij specifiek verbrand met je wandeling. Klinkt goed toch?!

Total
0
Shares
Related Posts