wat is een brace

Wat is een brace en waar kan een brace je mee helpen tijdens het sporten?

Soms zie je ze wel eens op televisie of in de sportschool: sporters met een brace. Maar wat is een brace precies en waarom dragen ze deze? Heb jij misschien een brace nodig en ben je benieuwd naar hoe deze jou kan helpen? De antwoorden op deze vragen vind je hier.

Wat is een brace?

Een brace is een medisch hulpstuk ter ondersteuning van een gewricht. Het is zo ontworpen dat het 1 of meerdere functies van het gewricht gedeeltelijk kan overnemen en versterken. Zo kan een zwak gewicht, bijvoorbeeld door een gescheurde kruisband, beter functioneren.

Braces worden gedragen door mensen met een medische aandoening, zoals een tenniselleboog of problemen met de meniscus. Door deze gewrichten te ondersteunen worden ze ontlast, vermindert de pijn en kunnen ze sneller genezen.

Waar kan je een brace dragen?

We weten nu wat een brace is, en er zijn allerlei soorten braces voor verschillende gewrichten. Denk bijvoorbeeld aan de schouder, pols, vinger, heup, enkel, rug en knie.

Soorten braces om te dragen tijdens het sporten

Een rigide brace wordt ook wel een spalk genoemd en dit is een immobilisatiebrace waarmee het gewricht niet meer kan bewegen. Deze zal je in de sportschool of op het veld niet tegenkomen. Wil je je gewricht ondersteunen tijdens het sporten, dan heb je een compressiebrace of een semi-rigide brace nodig.

1. Compressie braces

Wat is een compressie brace? Dit type brace oefent druk uit op het gewricht of om het gewricht heen. Je bewegingsvrijheid wordt niet belemmerd, maar je gewricht wordt door druk ondersteund.

Bij een tennisarm oefent deze bijvoorbeeld druk uit op de beschadigde pezen waardoor de aanhechting wordt ontzien. Dat bevordert herstel en vermindert pijn. Compressie braces voor de knie houden de knieschijf op zijn plek.

2. Semi-rigide brace

Wat is een semi-rigide brace? Deze worden veel gebruikt voor de knie of de enkel. Ze werken met compressie en bevatten ook een balein of een scharnier. Deze balein of scharnier ondersteunt en/of ontlast bepaalde bewegingen van het gewricht. Dit is voor wat ernstigere problemen waarbij het gewricht meer ondersteuning en ontlasting nodig heeft.

Mensen met een verrekte of gescheurde kruisband gebruiken deze semi-rigide brace, zodat ze niet door de knie kunnen zakken.

Wanneer heb je een brace nodig?

In veel gevallen zal een arts je adviseren een brace te dragen tijdens het sporten. Dat is vooral als je een verwonding hebt opgelopen of geblesseerd bent geraakt. Er is dan een speciale brace voor het soort blessure waarvan jij moet genezen en herstellen. Deze maakt deel uit van je behandelplan.

Je kunt ook zelf besluiten een compressiebrace te kopen. Dat geeft je meer zekerheid en kan de pijn verlichten. Bekende problemen waarbij het dragen van een brace wordt aangeraden zijn:

  • Knie: meniscus letsel, kruisband beschadiging, instabiele knie of artrose. Bekijk hier de beste kniebrace.
  • Elleboog: tenniselleboog of golferselleboog. Bekijk hier de beste elleboogbrace.
  • Enkel: herstel na een breuk, artrose of peesproblematiek.

Waar koop je een brace?

Wordt het dragen van een brace wordt vergoed door de basisverzekering als je deze nodig hebt om dagelijks te kunnen functioneren. Sportbraces worden helaas meestal niet vergoed. Braces kan je kopen bij een sportwinkel of bij een speciale sportbrace specialist.

Meer artikelen over sportbraces

Beste kniebrace kopen? Dit is waar je op moet letten!

Dit zijn volgens ons de beste elleboogbraces van het moment

Total
0
Shares
Related Posts