padel regels

Padel regels leren in 6 stappen

De sport padel heeft veel weg van tennis en squash, maar toch zijn er elementen in het spel die het weer totaal anders maken. Je hebt niet alleen te maken met een ander type racket en ballen, maar ook met verschillende spelelementen tijdens het spelen. Maar wat zijn nu de padel regels? Wij zetten wat handige padel regels voor je op een rijtje.

1. Padel racket en ballen

Je speelt padel ten eerste logischerwijs met een padel racket. Heb je nog nooit padel gespeeld? Dan is het goed om te kijken naar een padel racket voor beginners. Er zijn namelijk rackets met verschillende vormen en dit is afhankelijk van je ervaring. Ook heb je speciale padel ballen nodig.

2. Het veld

Padel heeft twee speelhelften en deze zijn gescheiden door een net in het midden. Ieder speelveld is verdeeld in twee speelhelften en een achterveld, vergelijkbaar met tennis. De achterwanden en achterste zijwanden van padel zijn van glas en de zijkanten zijn hekken. Tijdens het spel mag je het glas gebruiken om de bal direct terug te slaan, het hek echter niet. Wel is het toegestaan dat de bal – na de stuit – zowel het glas als hek mag raken.

3. De puntentelling

De puntentelling van padel is vergelijkbaar als die bij tennis en die gaat per 15 – 30 – 40. Bij een 40-40 gelijke stand is het deuce. Het team dat vervolgens de twee opeenvolgende rally’s pakt wint de game. Na de eerste game wissel je met de tegenstander van kant. Vervolgens wissel je om de 2 games met je tegenstander van kant.

4. De service

Bij padel serveer je onderhands en het beste is om de bal met een beetje slice te raken. Je hebt per game maximaal 2 servicebeurten. Als je 2x een foute service slaat dan krijgt de tegenstander punten. Je serveert altijd cross, dus sta je rechts dan serveer je op de persoon links aan de overkant. Na het serveren moet de bal 1x in het vak van de tegenstander stuiten. De tegenstander mag ‘m na de stuit meteen terugbrengen of via het glas terugslaan. De tegenstander mag de bal niet via het hek terugslaan. Raakt de bal voor- of na de stuit het hek of sla je in het net? Dan is het de 2e servicebeurt.

5. Het spelverloop

Na een goede service is het spel zogeheten “vrij” en je mag vanaf dat moment het hek en glas gaan gebruiken in de rally. Het doel van padel is om zo snel mogelijk de netpositie te veroveren omdat je op deze plek het makkelijkst de ballen kunt afwerken. Vanuit de netpositie kun je namelijk aankomende ballen met een volley afwerken en hoge ballen proberen te smashen. Je kunt het beste de netpositie pakken door de bal over de tegenstander in het achtervak te lobben. Zo dwing je de tegenstander naar achter en kan jij met je medespeler naar voren.

6. Punten en sets

Je speelt padel vaak “best of three” en dit houdt in dat het eerste team die 2 sets wint de algehele winnaars zijn. Een set win je door als eerste 6 games te halen. Dit doe je met minimaal 2 punten verschil, dus bijvoorbeeld met 6-4. Wordt het 6-6? Dan speel je een tie break. Wie in de tie break het eerst tot de 7 punten komt – wederom met 2 punten verschil – wint de set met 7-6.

Total
0
Shares
Related Posts