wat is trailrunning

Wat is trailrunning?

Trailrunning is een term die je steeds vaker hoort. Maar wat is trailrunning nu eigenlijk? Het is een vorm van hardlopen maar met één groot verschil: het is namelijk off-road hardlopen door de vrije natuur. Je komt smalle paadjes tegen en zult ook te maken krijgen met natuurlijke hindernissen zoals heuvels, bergen, rotsen en beekjes.

Steeds meer hardlopers zien trailrunning als de ultieme uitdaging. het geeft namelijk een hele andere beleving mee dan een rondje rennen door de wijk, over de stoep en asfalt. 

Starten met trailrunning

Iedere hardloper die al iets aan ervaring heeft kan starten met trailrunning. Het is echter wel verstandig om langzaam afstand en snelheid op te bouwen. Doordat je niet altijd over een verhard pad loopt is de kans op blessures namelijk wel iets groter dan “normaal”. Zorg dat je enkel overdag gaat lopen om ervoor te zorgen dat je je goed kunt focussen op waar je je voeten neerzet. Op die manier kun je obstakels zoals boomwortels of losse stenen ontwijken. Ga je ergens bergaf? Neem dan de tijd, zodat je het risico om te vallen flink verminderd.

Waarom trailrunning?

Goed, nu je weet wat trailrunning is en je wat tips hebt om te beginnen met trailrunnen willen we je mee nemen in wat voordelen van trailrunning ten opzichte van gewoon hardlopen. We hebben een aantal redenen waarvan wij vinden dat ze zonder twijfel genoeg reden zijn om te starten met trailrunning.

waarom trailrunning

Het zorgt voor een beter herstel

Je kunt veel meer uit je herstel halen door langer hard te lopen op zachte, vlakke paden. Iedere hardloper weet dat herstel meer dan belangrijk is wanneer je veel en graag loopt. Het is de manier om vooruit te gaan en dus boven je oude niveau uit te stijgen. Nadat je getraind hebt heb je minimaal een dag rust nodig, en nadat je enkele weken hardgelopen hebt neem je een week rust. Mocht je toch meerdere dagen achter elkaar willen hardlopen, dan is trailrunning dus de ideale manier om je lichaam toch net iets meer rust te geven. 

Je bouwt uithoudingsvermogen op

Wanneer je het harde asfalt ruilt voor zachtere, of andere, trails, zul je sneller uithoudingsvermogen opbouwen. De zachte ondergrond wordt ingedrukt wanneer je, je voeten neerzet. Hierdoor zet je bijvoorbeeld je knieën wat minder onder druk. Doordat het wat minder intens is op je lichaam, maar juist wat meer voor je geest, kun je trailrunnen langer volhouden. Dat zorgt er weer voor dat je uithoudingsvermogen opbouwt!

Nooit dezelfde trail!

Trailrunning is niet alleen goed voor je uithoudingsvermogen, voor je herstel én voor je lichaam. Het zorgt er ook nog eens voor dat elke ronde anders is. Doordat je in de natuur loopt is jouw training nooit hetzelfde, ook al loop je elke dag dezelfde ronde. Bij elke stap heb je een andere ondergrond en je zult je meer moeten focussen op je omgeving om ervoor te zorgen dat je niet geblesseerd raakt. Daarnaast ga je trailrunnen in een natuurlijke omgeving wat er ook voor zorgt dat je wat meer rust in je hoofd en je lichaam krijgt. 

Wat moet ik aan als ik ga trailrunnen?

We hebben je uitgelegd wat trailrunnen precies is en wat de voordelen zijn van trailrunnen. Nu de belangrijkste vragen zijn beantwoord gaan we kijken naar de uitrusting die je nodig zult hebben. Het is namelijk niet zo dat je hetzelfde aan kunt doen voor een trailrun als voor je hardlooprondje door de wijk.

Allereerst beginnen we met de schoenen. We raden je af om je normale hardloopschoenen te gaan trailrunnen. Je hebt namelijk schoenen nodig die licht van gewicht zijn, die flexibel zijn en daarnaast wil je ook dat ze je wat grip geven op de ondergrond. Elk terrein heeft zo zijn eigen speciale trailrunning schoen, maar er zijn ook genoeg schoenen die wel speciaal zijn gemaakt voor trailrunning, maar die je op elk terrein kunt gebruiken. 

Verder is het belangrijk om te kijken naar shirts die je warm houden, maar die er ook voor zorgen dat je zweet goed afgevoerd wordt. Je kunt dus kijken naar speciale outdoor thermoshirts, zoals deze van Under Armour, voor heren en dames. Deze zorgen ervoor dat je het niet koud krijgt én ze zorgen er ook voor dat je niet kletsnat weer thuis aankomt. Voor dames raden we aan om ook een sport bh te dragen, die geschikt is voor hardlopen.

Tot slot willen we je meegeven dat het wellicht niet verstandig is om een korte broek aan te trekken. Wanneer je in de natuur loopt zul je sneller krassen, teken of schaafwonden oplopen. Ga dus voor een lange, strakke broek (zodat je broek niet overal achter blijft haken). Deze zorgt voor betere bescherming en dus een fijnere run!

Trailrunnen in Nederland

Goed, je weet nu wat trailrunning is, wat de voordelen zijn én welke uitrusting je het beste aan kunt trekken. Nu sta je natuurlijk te springen om te beginnen met trailrunnen. Trailrunnen in Nederland is nog relatief nieuw, maar ook hier komt het steeds vaker voor. Er zijn enorm veel geschikte plekken om te beginnen met trailrunnen. Ga bijvoorbeeld een mountainbikeroute op (kijk hier wel uit voor de andere weggebruikers!), ga lekker de duinen in of ga naar Zuid-Limburg als je een wat meer heuvelachtig gebied wil. Je kunt over verschillende bos-, heide- of weidegebieden trailrunnen. 

Conclusie

Oftewel, om nogmaals de vraag te beantwoorden: wat is trailrunning? Trailrunning is een duursport die bestaat uit hardlopen over verschillende paden. Het grote verschil tussen trailrunning en hardlopen is dat trailrunning over het algemeen plaatsvindt op onverharde paden. Vaak gaat het dan om heuvelachtig terrein met grotere dalingen en stijgingen. Trailrunning in Nederland is een prachtige sport waarmee je op nieuwe plekken komt en je je lichaam kunt trainen. Het is vaak een pittige sport die vaak in het buitenland wordt uitgeoefend maar ook in Nederland kun je de meest prachtige trails bezoeken. 

Wil je meer weten over bepaalde routes, of wil je meer tips en tricks om te beginnen met trailrunnen? Lees dan ons artikel hier

Total
0
Shares
Related Posts