trailrunning nederland

Trailrunning Nederland – Bekende trailrunning wedstrijden en routes

Misschien ben je net begonnen, of is het iets wat je wel interessant vinden: Trailrunning. Hardlopen kennen we allemaal, maar wanneer we het hebben over trailrunnen dan weten veel mensen niet precies wat het inhoudt. Wij nemen je mee in de avontuurlijke wereld van trailrunners met wat tips om te beginnen met trailrunning. Daarnaast gaan we ook nog eens kijken naar bekende trailrunning wedstrijden en routes in Nederland zodat jij weet waar je kunt beginnen of waar je juist verder kunt!

Wat is trailrunning?

Trailrunning is een duursport die bestaat uit hardlopen over verschillende paden. Het grote verschil tussen trailrunning en hardlopen in Nederland is dat het over het algemeen plaatsvindt op onverharde paden. Vaak gaat het dan om heuvelachtig terrein met grotere dalingen en stijgingen. 

Hoe te beginnen met trailrunning in Nederland

Als je al begonnen bent met trailrunning dan kun je ervoor kiezen om deze tips over te slaan. Toch raden we je aan om ze even door te lezen, misschien zit er voor jou ook wel een handige tip bij! Wanneer je wil beginnen met trailrunning dan is het handig om deze tips aandachtig te lezen, op deze manier sta je namelijk binnen no-time goed voorbereid op jouw eerste parcours.

Tip 1. Geen enkel parcours is hetzelfde.

Hou er rekening mee dat er geen trailrun in Nederland hetzelfde zal zijn. Ieder parcour heeft zijn eigen specifieke uitdagingen waar je mee te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld aan singletracks, waar je niet naast elkaar kunt lopen of ondergronden die modderig en zwaar zijn. Daarnaast kom je vast ook rotspartijen, losse stenen, zand en heuvels tegen. Zorg er dus voor dat je de juiste schoenen draagt, dat je de juiste kleding aan hebt voor het klimaat en de omgeving waar jij gaat trailrunnen. Wanneer je hier van tevoren rekening mee houdt dan kan niets je meer verrassen!

Tip 2. Denk aan je veiligheid!

Wanneer je besluit om alleen te beginnen met trainen, zorg er dan voor dat je in ieder geval iemand laat weten dat je gaat trainen, en waar je gaat lopen. Daarnaast is het ook een goed idee om in ieder geval een telefoon mee te nemen, mocht er iets gebeuren. Wees scherp en bewust van wat er om je heen gebeurd. Trailrunning paden in Nederland zijn meestal geen hele drukke paden dus mocht er iets gebeuren dan wil je goed voorbereid zijn. Wat te eten en drinken, een gps horloge, je ID en een telefoon met gps zijn dus zeker geen overbodige luxe. Mocht je dan een keer pech hebben, dan ben je er zeker van dat je alles bij je hebt om tot een oplossing te komen of om hulp te vragen.

Tip 3. Ga voor tijdsduur in plaats van een bepaalde afstand

Omdat trailrunning in Nederland nog wel eens voor de nodige uitdagingen kan zorgen is het belangrijk om je niet te focussen op een bepaalde afstand. Het kan namelijk wel eens vier keer zo lang duren als dat je van jezelf gewend bent. Spreek in plaats daarvan met jezelf af dat je een bepaalde tijd gaat lopen. Ga bijvoorbeeld een half uurtje heen, keer dan om en loop een half uurtje terug. Op die manier weet je altijd hoe lang je weg bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

Tip 4. Pas jouw tempo en loopritme aan aan de omgeving

Aan de hand van het terrein waar je loopt kun je je tempo en loopritme het beste aanpassen. Als het goed te doen is, en je bijvoorbeeld op een makkelijk begaanbaar pad loopt dan kun je wat sneller gaan. Wanneer je op een lastig, modderig pad loopt kun je er het beste iets langer over doen. Op die manier kan jouw lichaam langzaam maar zeker wennen aan het hardlopen terwijl je bepaalde obstakels moet nemen. 

Tip 5. Geniet ervan!

Dan de belangrijkste tip van allemaal: geniet. Trails vragen vaak meer van je lichaam dan dat je in eerste instantie gewend bent. Ook als je een geoefend hardloper bent kan het pittig zijn. Toch zijn de meeste trails echt prachtig met mooie omgeving. Blijf opletten waar je loopt maar geniet van de inspanning, de endorfine die vrijkomt door die inspanning en geniet van de ervaring!

Interessante routes voor trailrunning in Nederland

We hadden het net over heuvelachtig terrein, en het is wereldwijd bekend dat Nederland zo plat is als een dubbeltje. 

Toch heeft Nederland meerdere mogelijkheden voor trailrunners. Er zijn verschillende routes te vinden die stuk voor stuk prachtig zijn. Waar kun je dan het beste trailrunnen in Nederland? Wij hebben de vijf meest bekende routes voor trailrunning in Nederland voor je onderzocht en op een rijtje gezet!

trailrunning in nederland
Tip: voeg muziek toe aan je trailrun activiteit, gebruik hier alleen wel de juiste hardloop oortjes voor!

De Strabrechtse Heide

We gaan van start met de trail van staatsbosbeheer die door de Strabrechtse Heide loopt. De route is pittig en wordt door velen dan ook aangemerkt als een echte uitdaging. De trail is een ultieme duurtraining en je kunt op veel plekken maar met één persoon tegelijk over het pad. De route heeft prachtige uitzichten over de heide. De route over de Strabrechtse Heide is zo’n 15 kilometer lang en bevindt zich in Heeze, Noord-Brabant.

Noordwijk

Op nummer twee staat een mooie run door Hollands Duin. Ook een goed pittige ronde voor wanneer je jezelf graag in het zweet werkt. Hier hebben we het over hoogteverschillen en lopen door het zand: een route die dus geweldig is voor de reeds getrainde trailrunner in Nederland. Deze trailrun in Nederland van staatsbosbeheer is 20 kilometer lang en loopt in Noordwijk. 

Holterberg

Deze route is een fijne afwisselende route rondom de Holterberg. Je loopt hier door het Nationaal Park van de Sallandse Heuvelrug en je zult je hier gegarandeerd niet vervelen. De paden leiden je door bossen en prachtige heidevelden. Met geweldige uitzichten is er altijd wel iets moois te zien. De route is 13,7 kilometer lang en heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Perfect dus voor iemand die al wat langer loopt of juist voor een beginner die wel van een uitdaging houdt!

Oosterplas

Dan hebben we een gemiddeld zware route die ook voor beginners is te doen doordat deze maar zes kilometer lang is. Je gaat in een lus rondom de kraakheldere wateren van de Oosterplas. De omgeving is rustig en er zijn dus ook geen tot zeer weinig faciliteiten, maar de route is het zeker waard. De route ligt in Bloemendaal bij de Oosterplas en is dus zes kilometer lang. 

Austerlitz

We sluiten dit rijtje af met de Nederlandse trailrun route door de Utrechtse Heuvelrug. De ronde is maar zeven kilometer lang, maar kent veel stijgingen en dalingen. Je loopt in het midden van het land van heides tot fijne bospaadjes. Er zijn verschillende hoogtemeters en dus is deze route ook fijn om te trainen voor trailrun wedstrijden in het buitenland. Je kunt de route vinden in Woudenberg, waar je start. 

Bekende trailrunning wedstrijden in Nederland

Nu je een aantal mooie routes hebt waar je kunt trainen en misschien wel jouw eerste stappen in de wereld van trailrunning in Nederland hebt kunnen zetten is tijd om te kijken naar een aantal bekende trailrun wedstrijden in Nederland. We sommen hier een vijftal wedstrijden waaraan je mee kunt doen in de maanden september en oktober. 

trailrunning wedstrijden nederland

Trailrun Experience Maaspark

Een wedstrijd die ieder seizoen net iets anders wordt georganiseerd. Het is niet echt een wedstrijd, maar wel een mooi evenement voor beginners die vooralsnog liever op hun eigen tempo trailrunnen in Nederland

N70 trailrun

Deze trailrun wedstrijd in Nijmegen biedt vier verschillende afstanden. Je kunt beginnen met 7 kilometer, 14 kilometer, 28 kilometer, 42 kilometer en 56 kilometer. De korte afstand is voornamelijk voor beginners die van een uitdaging houden. De langere routes zijn voor de wat meer doorgewinterde trailrunners uit Nederland. Er zijn wat hoogtemeters en de zware ondergrond zorgen ervoor dat het een flinke kluif is voor iedereen. 

Sint Pietersbear trail

Dan hebben we nog een wedstrijd in Limburg, nu echter wat meer richting het zuiden. Namelijk in Maastricht! De wedstrijden zijn verdeeld over zaterdag en zondag en je kunt 7, 10, 14, 18 of 32 kilometer lopen. Afhankelijk van de afstand start je dus op zaterdag of zondag. Deze trail is vrij lastig, het zijn voornamelijk veel single-paden maar her en der wat klim stukjes zijn ook zeer zeker niet uitgesloten.

100 Bruggenloop

Deze unieke loop neemt je mee over maar liefst 100 verschillende bruggen in de Leidse binnenstad. Je maakt om en nabij 140 hoogtemeters over grachten, rivieren en singels. Er zijn twee parcoursen: Een van 20 kilometer en lang, en één van 10 kilometer lang. In de wedstrijd van 10 kilometer lang trotseer je 52 verschillende bruggen. 

Hoge Veluweloop

De Hoge Veluwe Loop heeft 3 verschillende afstanden voor trailrunning in Nederland. Zo kun 17 kilometer trailrunnen, 28 kilometer lopen of gaan voor een mooie afstand van 5,5 kilometer. De trailrun speelt zich in Ede, gelderland.

Conclusie

Trailrunning in Nederland is een prachtige sport waarmee je op nieuwe plekken komt en je je lichaam kunt trainen. Het is vaak een pittige sport die vaak in het buitenland wordt uitgeoefend maar ook in Nederland kun je de meest prachtige trails bezoeken. Met onze tips en tricks hopen we je op weg te helpen naar je eerstvolgende trailrunning wedstrijd in Nederland en wie weet ligt er wel een eerste plek in het verschiet!

Total
0
Shares
Related Posts