onbekende sporten

Onbekende sporten in Nederland – 10 keer de leukste onbekende sporten op een rijtje

Wil je wel eens wat anders doen dan voetballen, tennissen of wielrennen en je verdiepen in een unieke en onbekende sport? Enkele voorbeelden van de bekendste sporten in Nederland zijn voetbal, fietsen, schaatsen, zwemmen en hockey. Maar jij wilt weten welke sporten juist nieuw, onbekend en bijzonder zijn.

Wij hebben de top 10 onbekende sporten voor je verzameld. Dit zijn de sporten waar niemand van heeft gehoord, maar waar je vast met veel plezier aan deelneemt. Er is vast een onbekende sport tussen die jouw interesse trekt.

1. Padel

Padel is een mix van tennis met squash. Je speelt het samen in dubbels, met speciale padel rackets en padel ballen. Het veld lijkt veel op een tenniscourt, maar er is 1 verschil. Je bevindt je in een kooi en je mag ook via de muren spelen. Dat maakt dit een uitdagend 3D tennisspel vol actie en speelmogelijkheden.

Padel wordt langzamerhand steeds populairder in Nederland. Het is nog steeds een onbekende sport, maar het aantal padel spelers groeit. Het is door Guus Hiddink naar Nederland gebracht vanuit Spanje. Je speelt padel in een aantal plaatsen in Nederland. De officiële Nederlandse Padel Bond kan je vertellen waar deze zich bevinden.

padel

2. Bossabal

Bossabal is zeker een van de leukste onbekende sporten van dit moment, want je combineert muziek, volleybal en gymnastiek. Terwijl de bossanova tonen uit de luidsprekers komen, spring je op een springkussen of een trampoline terwijl je de bal over het net naar de tegenstander slaat. Er is zelfs een speciaal veld voor ontworpen. Je mag je handen, voeten of lichaam gebruiken om de bal over het net te slaan.

Elk bossabal team heeft maximaal 5 spelers. De aanvallers staan op de trampoline terwijl de rest op het luchtkussen daaromheen staan. Het is zeker een spel waar vaardigheden en lenigheid samenkomen. Het is ontworpen door een Belg in Spanje en heeft zich sinds 2004 verspreidt over de hele wereld.

3. SUP yoga

Yoga is een bekende sport, maar SUP yoga is dat niet. Misschien ken je SUP boarden wel. Je staat op een soort surfplank en gaat met een peddel het water over. Bij SUP yoga doe je yoga oefeningen op deze surfplank.

Laat je niet afschrikken; de yoga SUP is extra breed en daardoor veel stabieler dan een echt surfboard. Daarbij leg je hem vast met een anker in het water, of aan de SUP van de instructeur, zodat je niet weg kunt drijven terwijl je net in je downward dog duikt.

SUP yoga is rustgevend, want je bent je aan het rekken en strekken op het water. Je begint met gemakkelijke oefeningen en je zult ongetwijfeld af en toe van je SUP board vallen. Maar na een frisse duik in het water ga je dan weer helemaal ontspannen verder.

sup yoga

4. Kanopolo

De naam zegt het al: kanopolo is waterpolo spelen in een kano. Bij polo spelen 2 teams tegen elkaar en proberen ze de bal in het net van de ander te gooien. Ze zwemmen in een zwembad en moeten erg sterk en fit zijn om deze onbekende sport te kunnen uitvoeren.

Kanopolo wordt meestal niet gespeeld in het zwembad, maar in een ‘veld’ ergens buiten. Je mag de bal met de hand spelen of met je peddel. Spelers dragen daarom ook een zwemvest en een helm. Er zijn ongeveer 30 kanoverenigingen waar je kanopolo kunt spelen in Nederland. Dit is een onbekende sport vol actie. Ga jij ook meedoen aan het NK kanopolo?

5. Aerial Hoop

Aerial Hoop is een onbekende sport die je alleen uitvoert en waarmee je lenigheid en acrobatiek opbouwt. Je wringt je in allerlei posities terwijl je aan of in een hoepel aan het plafond hangt. Je kunt het uitvoeren bij sommige dansstudio’s, want Aerial Hoop is afkomstig uit het circus.

Aerial Hoop wordt ook wel Lyra genoemd. Het voordeel van deze onbekende sport is dat je al je spiergroepen gebruikt en dat je er soepeler en krachtiger van wordt. Het is uit te voeren in klassen voor beginners tot gevorderden. Vraag hiernaar bij een dansstudio in jouw buurt.

6. Onderwater hockey

Hockey onderwater, dat bestaat! Deze onbekende sport is 3D en het hele onderwater gedeelte van het zwembad is het veld. Tegenstanders kunnen van alle kanten komen en spelers bevinden zich voornamelijk onderwater om het spel uit te voeren. Ze dragen flippers en snorkels en proberen de bal in het doel te krijgen dat onder water staat.

Onderwater hockey is een teamsport waarmee je kracht en uithoudingsvermogen opbouwt. Het is zeker niet gemakkelijk om een hele hockeywedstrijd onder water te spelen. Er is een Nederlandse onderwater hockey vereniging waar je kunt vragen of je deze onbekende sport in jouw omgeving kunt spelen.

7. Antigravity yoga

Antigravity yoga is de tweede onbekende sport uit onze top 10 met yoga als uitgangspunt. Dat betekent rekken, strekken en tot rust komen. Je doet deze onbekende sport niet op een mat op de grond, maar in een hangmat aan het plafond. Op die manier gebruik je zwaartekracht om verder te strekken. Je doet je oefeningen terwijl je heerlijk schommelt en het gevoel hebt dat je zweeft.

Antigravity yoga is te doen in allerlei verschillende niveaus. Er is ook een Aerial Yoga Nederland vereniging waar je terecht kunt voor informatie en cursussen. Het is vast niet lastig om een sportschool te vinden waar jij antigravity yoga klassen kunt volgen. Schaf een hangmat aan en je kunt het ook zelf thuis.

8. Mud running

De volgende onbekende sport is niet voor mensen met smetvrees. Want bij mud running moet je door de modder krijgen terwijl je een parcours aflegt. Het valt onder de noemer obstacle runs, alleen komt er bij de hindernissen dan altijd een extra dosis modder kijken. Aan het einde ben je dus lekker vies, nat, maar ontzettend trots.

Mud running oefen je niet echt, maar je doet mee aan de verschillende wedstrijden die in Nederland worden georganiseerd. Veel mud runners doen eraan mee in teamverband en zitten bij een hardloop- of trailrun club. Mud Masters is een bekende wedstrijd en ook de Drek race Heeg is een favoriet.

Mud running

9. Floatfit

Floatfit is te vergelijken met SUP yoga, want je doet het op het water. Het is een uitstekende onbekende sport om een saaie training uit de sportschool weer interessant te maken. Je voert het uit in het zwembad, op een zogenaamde AquaBase. Dit is een opblaasbare rechthoekige plank. Op de plank doe je je oefeningen, zoals HIIT-training of andere gemakkelijke intervaltraining.

De oefeningen zijn niet zo moeilijk dat je van je plank afvalt. Tegelijkertijd word je gedwongen je balans te houden en moet je op die manier meer kracht zetten. Dit is dus een training waar je zeker sterker en gezonder van wordt.

Wat kan je allemaal doen op je AquaBase? Deze onbekende sport kan op verschillende manieren en in verschillende klassen worden gevolgd. Zo is er Floatfit HIIT, Floatfit Balance en Floatfit voor kinderen. Uiteraard is de Aquabase ook ideaal voor het uitvoeren van yoga oefeningen.

10. Krav Maga

De laatste onbekende sport die we hier in detail behandelen is Krav Maga. Krav Maga is een martial art uit Israel. Krav Maga betekent letterlijk contactgevecht en is in eerste instantie ontwikkeld voor het Israëlische leger. Nu wordt het nog steeds geleerd aan bijvoorbeeld de politie, militairen, strijdkrachtonderdelen en dus ook burgers.

Het verschil tussen Krav Maga en veel andere gevechtssporten is dat je leert om fysiek letsel te voorkomen en om juist te ontvluchten als je wordt bedreigd. Het is dus veel meer een verdedigingssport dan een aanvalssport. Daarbij is Krav Maga vrij gemakkelijk te leren door iedereen, omdat de bewegingen gebaseerd zijn op de natuurlijke reacties van het lichaam. Wat je instinct je zegt te doen, doe je ook echt.

Wil je je inschrijven voor Krav Maga? Ga dan naar de website van het KMG-Nederland. Daar zie je welke sportscholen zijn aangesloten en waar je aan een les mee kunt doen.

Krav maga

Wissel je training af met een onbekende sport

Er zijn uiteraard nog veel meer onbekende sporten die voor iedereen leuk zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van Floorball, Cyclobal of Sepak Takraw in teamverband? Sport je liever alleen, dan kan je je verdiepen in Spikeboarding, ElliptiGo en Schaakboksen. Onbekende sporten zijn niet alleen interessant en uniek. Ze zorgen ook voor afwisseling in je dagelijkse trainingsroutine.

Een onbekende sport vinden bij jou in de buurt

Helaas zijn onbekende sporten vaak ook lastig te vinden. En als ze al beoefend worden in ons land, dan is dat meestal alleen in de grote steden. De beste manier om een onbekende sport te vinden in jouw buurt is door de sportscholen, dansscholen en sportverenigingen af te gaan binnen een straal die je ervoor kunt afleggen. Bekijk het aanbod, want mogelijk zijn er plekken waar onbekende sporten al worden gegeven.

Wat je ook kunt doen is onderzoek doen naar onbekende sporten en kijken of ze in jouw buurt worden gegeven. Zo niet, dan zijn er voldoende andere onbekende en interessante sporten om uit te kiezen.

Total
0
Shares
Related Posts