welke sporten zijn er - header

Welke sporten zijn er? 10 populaire sporten in Nederland

Nederland is qua oppervlakte misschien wel een klein land, maar als sportland zijn we absoluut een serieuze speler in de wereld. We zijn een kei in zowel teamsport als individuele sporten en daar mogen we stiekem toch wel heel erg trots op zijn. Zo zal iedereen redelijk bekend zijn met Johan Cruijff, Wesley Sneijder en Pieter van den Hoogenband. Maar vergeet Daphne Schippers, Sifan Hassan en Taeke Taekema niet. Maar welke sporten zijn er? En welke sporten zijn er op de Olympische Spelen? In dit informatieve artikel gaan wij de vraag ‘welke sporten zijn er?’ zo goed mogelijk proberen te beantwoorden.

Welke sporten zijn er?

Om de vraag ‘welke sporten zijn er’ makkelijk te beantwoorden gaan we verschillende, populaire sporten onderverdelen. We kijken naar teamsporten, ‘kleine’ teamsporten en individuele sporten. Hieronder vertellen we je er iets meer over.


Teamsporten in Nederland

Voetbal

In Nederland zijn er allerlei verschillende teamsporten die je kunt beoefenen. De meest populaire teamsport is voetbal. Deze sport had in 2021 een ledenaantal van 1,16 miljoen en voetbal is al jarenlang de meest populaire teamsport van ons land. Sinds de Corona crisis is het ledenaantal een klein beetje afgenomen. Teamsporten zoals voetbal en hockey kwamen volledig stil te liggen en mensen gingen daarom alternatieve sporten ontdekken, waaronder padel. Hier later meer over.

Wij Nederlanders blijken een aardig potje te kunnen voetballen, want dit blijkt uit het aantal profs die zowel in Nederland als in het buitenland spelen. Mannen als Frenkie de Jong, Virgil van Dijk en Memphis Depay spelen al jaren in het buitenland en zijn hier gevestigde namen. In het verleden speelde bijvoorbeeld Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy en Jaap Stam bij grote clubs in het buitenland. Zij sleepten niet alleen mee prijzen binnen, maar ze waren ook gewaardeerde spelers bij hun clubs.


Volleybal

Je zou het misschien niet verwachten, maar volleybal is in Nederland een onwijs populaire sport. Volgens de Nevobo (Nederlandse Volleybal Bond) volleyballen 600.000 Nederlanders regelmatig en 120.000 van hen spelen in competitieverband. Volleybal is in Nederland populair omdat je de tegenstander op inzet, teamgeest en kwaliteit moet verslaan. Ook heb je bij volleybal geen fysiek contact met de tegenstander waardoor je geen overtredingen kunt maken én je elkaar niet kunt blesseren.

In de jaren 90 behoorde het Nederlandse team tot de absolute wereldtop en dit team haalde Olympisch goud in Atlanta binnen. Velen vinden dat Peter Blangé en Ron Zwerver uit dit team tot op heden de beste Nederlandse volleyballers ooit zijn.


Hockey

Nog een populaire teamsport in Nederland is hockey. In 2020 had hockey ruim 240.000 leden en dit aantal blijft groeien. In de Corona tijd heeft ook hockey een tijdje stil gelegen, maar dit heeft weinig invloed gehad op het ledenaantal. Hockey is vooral populair onder de dames, want liefst 71% van de mensen tussen 10-14 jaar zijn meisjes.

welke sporten zijn er - hockey
Zoals Lodewijck van Avezaath zei: “hockey doen we met een stokkie”

Korfbal

Korfbal is de 5e sport van Nederland en het heeft ongeveer 82.000 leden. Van dit ledenaantal is liefst 40% jonger dan 19 jaar, dus het is een populaire sport onder de jeugd. Friesland en West-Brabant zijn de provincies met de meeste clubs en korfballers. Ook korfbal heeft door Corona een klap gehad qua ledenaantal, maar de laatste maanden groeien ze weer qua ledenaantal.


Kleine teamsporten in Nederland

Met kleine teamsporten in Nederland bedoelen we sporten waar je met maximaal twee personen tegelijk in een team zit. Hieronder vertellen we je er iets meer over.

Padel

Padel. Tot twee jaar geleden hoorde we er vrij weinig over, maar intussen is padel de grootst groeiende sport in Nederland. En dit is niet voor niks. Het is een beweeglijke, tactische én technische sport waarbij geduld en controle de sleutel zijn naar de overwinning. Niet alleen dat, want af en toe is het heerlijk om de bal een goede mep te geven. Volgens de KNLTB heeft padel intussen 75.000 leden en de verwachting is dat dit nog wel flink gaat groeien. Overal in Nederland worden zowel indoor als outdoor banen gebouwd om aan de groeiende populariteit te voldoen.


Tennis

Tennis is na voetbal de grootste teamsport in Nederland. Er zijn intussen meer dan 600.000 leden in Nederland en dit groeiende aantal is onder meer te danken aan padel. Padel en tennis vallen namelijk beide onder de KNLTB.


Golf

Golf is in de afgelopen 10 jaar erg gegroeid en momenteel zijn er rond de 380.000 geregisterde golfers. Het overgrote deel van de golfers is ouder dan 45 jaar. Ook nieuwe leden zijn vaak ouder dan 45 jaar.

welke sporten zijn er - golf
Geen verkeerde plek om een balletje te slaan!

Individuele sporten in Nederland

Op de vraag ‘welke sporten zijn er’ kijken we ook naar individuele sporten. Dit zijn sporten waarbij je niet persé een teamgenoot nodig hebt om het te beoefenen.

Fitness

Je zou het niet denken, maar fitness is de grootste sport in Nederland. Zo’n 3 miljoen Nederlanders doen wel eens aan fitness en hiervan zijn 2 miljoen lid van een fitnesscentrum. Het aantal vestigingen is namelijk de afgelopen jaren flink toegenomen en daarmee ook het aantal actieve leden. Sport je graag in je eentje, dan raden we je aan fitness eens te proberen. Zo blijf je lekker fit door op een loopband of hometrainer te stappen. Daarnaast kan je ook mooie resultaten behalen met krachtraining. Dit kan zelfs thuis met behulp van een halterbank of losse gewichten.


Wandelen

Wandelen is laagdrempelig, veelzijdig en je kunt het overal en altijd doen. Ongeveer 3,6 miljoen van de Nederlanders wandelt minimaal 1x per week en er gaan liefst 1,1 miljoen Nederlanders per jaar op wandelvakantie. Volgens het NOCNSF is wandelen zelfs sinds 2013 de grootst groeiende sport in Nederland!


Zwemmen

Ook zwemmen is een zeer populaire individuele sport. Volgens het NOCNSF deed 10,1% van alle sporters in Nederland aan zwemmen. De Nederlandse zwembond heeft 135.000 leden die meedoen met wedstrijden en trainingen. De rest van de Nederlanders zwemt in vrije vorm. Zwemmen is populair omdat de sport het risico op hart- en vaatziekten verlaagt en het een fullbody workout is. Je moet namelijk constant je core aanspannen om horizontaal te liggen én je traint je arm- en schouderspieren. 

welke sporten zijn er - zwemmen
Waar ben jij goed in? Borstcrawl, vlinderslag of zwemmen in Bacardi Lemon?

Welke sporten zijn er op de Olympische Spelen?

Er zijn twee soorten Olympische Spelen, namelijk de Olympische Zomerspelen en de Olympische Winterspelen. Per soort worden er verschillende sporten beoefend. We zetten wat voorbeelden per soort op een rijtje.

Olympische Zomerspelen

De eerstvolgende Olympische Zomerspelen zijn in 2024 gepland en dit wordt in Parijs gehouden. Er staan 32 olympische sporten op het programma, waarvan breakdance zijn debuut maakt. Karate en honkbal/softbal verdwijnen van het olympisch toneel.

Welke sporten zijn er op de Olympische Spelen? Op de Olympische Zomerspelen zijn dit de volgende sporten:

AtletiekGolfRoeienTennis
BadmintonHandbalRugbyTriathlon
BasketbalHockeySchermenVoetbal
BoksenJudoSchietsportVolleybal
BoogschietenKanovarenSkateboardenWielersport
BreakdanceKlimsportSurfenWorstelen
GewichtheffenVijfkampTafeltennisZeilen
GymnastiekPaardensportTaekwondoZwemsport
Olympische sporten Parijs 2024. Bron: wikipedia

Olympische Winterspelen

De komende Olympische Winterspelen worden in 2026 gehouden in Italië. Maar welke sporten zijn er op de Olympische spelen? Op de Olympische Winterspelen zijn dit de volgende sporten:

BiatlonSchaatssporten
CurlingSkisporten
IjshockeySleesporten
Rodelen
Olympische sporten China 2022. Bron: wikipedia

Welke sporten zijn er? Conclusie

In dit overzicht hebben we een aantal populaire sporten behandeld. Weet ook, er zijn nog véél meer sporten die je kunt beoefenen. Denk alleen al aan basketbal, ijshockey, paardensport, atletiek en ga zo maar door. Wij hopen dat we met dit artikel de vraag ‘welke sporten zijn er’ goed hebben kunnen behandelen.

Total
0
Shares
Related Posts