hardloopwedstrijden

De 5 bekendste hardloopwedstrijden van Nederland

Als je regenmatig een stukje hardloopt, dan is meedoen aan een hardloopwedstrijd de kers op de taart. Ook als je fitter wilt worden en jezelf een doel wilt stellen, is inschrijven in een hardloopwedstrijd een flinke stok achter de deur. Nederland is ideaal voor hardlopers en we hebben dan ook een aantal wedstrijden die zeker de moeite waard zijn. Voor de beste hardloopwedstrijden hoef je echt niet naar het buitenland.

Rennen door de duinen, over een Formule 1 Circuit of door een oude binnenstad; in Nederland kan het allemaal. We hebben hier de 5 bekendste hardloopwedstrijden in Nederland voor je verzameld en op een rijtje gezet. Deze hebben iets voor iedereen, of je nu net begint met hardlopen, of je bent een doorgewinterde sporter.

1. Rennen door de duinen met de Groet uit Schoorl Run

De Groet uit Schoorl Run hardloopwedstrijd is ook in het buitenland erg populair. Er komen hardlopers op af vanuit Nederland, maar ook uit vele andere landen. Dat komt door het schitterende parcours dat je meeneemt door de bossen en duinen van Schoorl. Daarbij kom je door de prachtige dorpjes Catrijp, Groet en Bregtdorp.

Er zijn maar weinig hardloopwedstrijden met een veelzijdiger landschap dan de Groet uit Schoorl Run, met heidevelden, vlakten, bossen en duinen.

De afstanden van de Groet uit Schoorl Run

Wil je aan één van de mooiste hardloopwedstrijden van Nederland meedoen? Dan is er vast een geschikte afstand voor jou. Je kunt je inschrijven voor de volgende evenementen:

 • 10 kilometer door de bossen van Schoorl.
 • 21,1 kilometer (halve marathon) door Schoorl, de duinen en het omliggende natuurgebied.
 • 30 kilometer.
 • Kids run van 1200 meter voor kinderen van 4 tot en met 13 jaar.

Wanneer vindt de Groet uit Schoorl Run plaats?

Inschrijven voor de Groet uit Schoorl Run in 2023 kan nu. Deze hardloopwedstrijd staat namelijk gepland op 12 februari 2023. Is dat te snel voor je, dan kan je nu al beginnen met trainen en je inschrijven voor het evenement in 2024.

Wist je dat… het NK 10 kilometer dit jaar (2023) tijdens de Groet uit Schoorl Run wordt gehouden?

2. Begin op Pole Position met de Zandvoort Circuit Run

De Zandvoort Circuit Run is een unieke hardloopwedstrijd waarbij je een ronde loopt op het bekende Circuit van Zandvoort. Je kunt kiezen uit verschillende afstanden, voor jong en oud en voor beginner en gevorderde. Naast een ronde over het circuit ren je ook langs het strand, door Zandvoort en door de duinen. Stap in de schoenen van Max Verstappen en race richting overwinning op het beroemde Circuit van Zandvoort.

Zandvoort Circuit Run

De afstanden van de Zandvoort Circuit Run

Ook in Zandvoort heb je de keuze uit verschillende afstanden. Op die manier kan iedereen van deze unieke ervaring genieten. Schrijf je daarom in voor één van de volgende evenementen:

 • 4 kilometer, één ronde rond het Circuit van Zandvoort.
 • 12 kilometer, met een start en finish op het circuit en een de-tour door Zandvoort en het strand.
 • 16,1 kilometer (10 Engelse mijl) met een start in de pitstraat van het circuit, een vervolg langs het strand, door de duinen en met een finish in het centrum van Zandvoort.
 • Kinderen kunnen zich inschrijven voor de Kids Circuit Run met een warming up en race naar de finish.

Je inschrijven voor de Zandvoort Circuit Run

In 2023 vindt de Zandvoort Circuit Run plaats op 26 maart. Je kunt elk jaar meedoen, dus als je dit jaar niet haalt dan is er een herkansing in 2024. Inschrijven kan nu.

3. De Marathon van Rotterdam

Als je meedoet aan één van de afstanden van de Marathon van Rotterdam, dan begin je aan de iconische Erasmusbrug en eindig je aan de bekende Coolsingel. Wat deze hardloopwedstrijd in Rotterdam uniek maakt is de bekende stem van Lee Towers die elke starter succes toe wenst bij het begin. You’ll Never Walk Alone schelt traditiegetrouw elk jaar weer door de luidsprekers bij de start. Je rent door Rotterdam in één van de verschillende evenementen.

Rotterdam Marathon

Welke afstanden kan je rennen in de Marathon van Rotterdam?

Er worden het hele weekend uiteenlopende evenementen aangeboden en je kunt zowel vrijdag, zaterdag als zondag meedoen aan hardloopwedstrijden en wandelingen. Dit zijn enkele voorbeelden van de onderdelen waarvoor je je kunt inschrijven:

 • De Kids Run van 1 of 2,5 kilometer met start en finish aan de Coolsingel.
 • Een ¼ marathon door het hartje van Rotterdam langs kubuswoningen, langs het Kralingse Bos tot de finish aan de Coolsingel.
 • Een volledige marathon langs het Officiële marathonparcours. Je loopt over de Erasmusbrug, de Kop van Zuid en je finisht aan de Coolsingel.
 • De City Run van de Leuvehaven naar de Coolsingel.
 • Wandel de Marathon van Rotterdam in 5 kilometer, 10 kilometer of 15 kilometer onderdelen.

Inschrijven voor de Marathon van Rotterdam

Dit jaar, in 2023, vindt de Marathon van Rotterdam plaats op 15 en 16 april. Je schrijft je online in voor één van de onderdelen. Dat is een mooie motivator én weer eentje van je bucketlijst af.

4. Hardlopen en wijn drinken

Wie zegt dat hardlopen en wijn drinken niet samen kunnen gaan? Deze hardloopwedstrijd vindt plaats bij Maastricht in Zuid-Limburg en brengt je langs het mooie Zuid-Nederlandse heuvellandschap. Het is of je op vakantie bent terwijl je langs de wijngaarden en vergezichten loopt. Terwijl je loopt kom je tussenstops teken met echt Limburgse hapjes, muziek en – je raadt het al – een slokje echt Limburgse wijn.

Wijnmarathon Limburg

De afstanden van de Limburg Wijnmarathon

De Limburg Wijnmarathon begint op het terrein van Wahlwiller Wijnfeesten en eindigt op de Wittemer Wijngaard, ook in Wahlwiller bij Gulpen. Het is een van de leukste hardloopwedstrijden van Nederland waarbij je je kunt inschrijven voor verschillende afstanden.

 • Ren een hele marathon (42 kilometer).
 • Schrijf je in voor een halve marathon (21 kilometer).
 • Je kunt ook een 10 kilometer afstand rennen.

De route neemt je langs onverharde paden in de buurt van Wahlwiller, Wijlre en Eys. Na de finish krijg je een medaille en uiteraard meer wijn om jouw prestatie te vieren.

Wanneer kan ik hardlopen en wijn drinken in Zuid-Limburg?

De Limburg Wijnmarathon vindt in 2023 plaats op 30 september. Je kunt je online inschrijven en nu al uitzien naar een dag sporten en genieten van een heerlijk glaasje wijn van Limburgse bodem.

Let op: de wijnmarathon is een trailrun, dus wees daar goed op voorbereid.

5. De 4 mijl van Groningen

Als je van hardlopen houdt en in Nederland woont, dan mag de wereldberoemde 4 Mijl van Groningen niet van je lijstje ontbreken. Van alle hardloopwedstrijden in Groningen is dit de wedstrijd waar iedereen voor gaat. Het gevolg is tienduizenden deelnemers die elk jaar weer van Haren naar hartje Groningen lopen. De afstand is altijd hetzelfde, namelijk 4 mijl en dat is 6,437 kilometer. Dat maakt dit een uitstekende hardloopwedstrijd voor beginners en voor hardlopers die liever kortere afstanden lopen. Het evenement wordt al sinds 1987 georganiseerd.

Dezelfde afstand, maar verschillende onderdelen

Wil je ook door de mooie studentenstad Groningen lopen en worden aangemoedigd door duizenden Noord-Nederlanders? Er is niets wat je tegenhoudt om je in te schrijven voor een van de volgende onderdelen.

 • De wedstrijdloop is voor nationale en internationale topsporters.
 • Schrijf je in voor de 4MijlForYou en je mag het parcours op een andere manier afleggen, bijvoorbeeld op skates, met de kinderwagen of lopend.
 • De recreantenloop is voor elke amateur hardloper. Elk jaar zijn er meer dan 10.000 deelnemers die zich op dit evenement inschrijven.
 • De studentenloop, speciaal voor alle 80.000 studenten die deze stad rijk is én alle andere hardlopende studenten in Nederland.
 • Voor kinderen vanaf 6 jaar is er de jeugdloop.

Wanneer vindt de 4 Mijl van Groningen plaats?

De 4 Mijl van Groningen vindt traditiegetrouw aan het einde van het jaar plaats, in oktober. Inschrijven voor 2023 is nog niet mogelijk, maar de datum is al wel bekend, namelijk 8 oktober. Je kunt alvast gaan trainen voor een zo snel mogelijke 4 mijl.

Hardloopwedstrijden met hindernissen in Nederland

Er zijn verschillende manieren om hard te lopen. Rennen over asfalt, trail running of offroad running zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Je kunt je ook inschrijven voor hardloopwedstijden met hindernissen, voor nog meer variatie en uitdaging onderweg.

De Engelse naam voor hardloopwedstrijden met hindernissen is ‘obstacle runs’ en er zijn dan verschillende opties. Er zijn Obstacle Course Races (OCR), Survival Runs, Endurance Runs en Mud Runs. Schrijf je in voor één van de Mud Masters Obstacle Runs, voor Ede’s Best Run of de Drek Race Heeg. Wie zegt dat hardlopen saai moet zijn?

Obstacle Run

5 tips voor een goede voorbereiding

Het is erg leuk om mee te doen aan een hardloopwedstrijd, maar zonder goede voorbereiding is het een stuk minder vermakelijk. Deze 5 tips brengen je in optimale conditie voor je hardloopwedstrijd.

 • Neem voldoende tijd en maak een plan waarmee je geleidelijk naar een bepaalde afstand toewerkt.
 • Schrijf je in voor een afstand die bij je past en die je aankunt.
 • Goed trainen is niet alleen lange afstanden rennen, maar voeg hier ook elke week versnellingsloopjes, heuveltraining (voor trail runners) en een tijdje op de crosstrainer aan toe.
 • Zorg voor goede hardloopschoenen maar loop ze altijd in. Je wilt niet met je spiksplinternieuwe schoenen aan de startlijn staan en terwijl je rent ontdekken dat je er blaren van krijgt.
 • Eet gezond, zorg voor jezelf en geef je lichaam rust. Een goed trainingsschema besteedt ook veel aandacht aan rustdagen.
 • De week voor je wedstrijd doe je het rustig aan en loop je alleen een paar kleine afstandjes voor een perfecte start van je hardloopwedstrijd.
Total
0
Shares
Related Posts