wat is padel

Wat is padel?

In de Latijn-Amerikaanse landen is padel al jarenlang één van de meest populaire sporten en sinds de Corona crisis is padel explosief gegroeid in Nederland. Sporten als voetbal en hockey kwamen tijdelijk stil te liggen en hierdoor gingen mensen padel proberen. En met succes. Padel groeit als kool en de sport begint steeds meer terrein in Nederland te winnen. Het groeit zelfs zo dat je het sinds dit voorjaar op Ziggo Sport kunt kijken. Padel is een intensieve sport waarbij techniek, tactiek én geduld samengaan. Maar wat is padel precies? We vertellen je hier iets meer over.

Geschiedenis van padel

Padel is in 1969 bedacht door een rijke, Mexicaanse zakenman genaamd Enrique Corcuera. De beste man had thuis niet genoeg plek om een tennisbaan aan te leggen, dus bedacht hij vervolgens een soortgelijke sport. De Mexicaan creëerde een baan van 10 x 20 meter met een net in het midden en bouwde rondom muren van 3 tot 4 meter. Tennisrackets waren niet handig voor het kleine veld dus maakte hij kleinere, houten rackets.

Padel raakte voor het eerst de Europese bodem in Spanje door Alfonso de Hohenlohe, een Spaanse vriend van Enrique Corcuera. Hij lanceerde padel voor het eerst in Marbella waar tevens de eerste club werd opgericht. Dankzij de toenmalige koning en voormalig Wimbledon winnaar Manolo Santana groeide de sport in Spanje explosief hard. Vervolgens kwam padel ook in Argentinië terecht en ook daar sloeg de sport gigantisch aan. In Argentinië is padel intussen de nationale sport met meer dan 10.000 banen en 2 miljoen spelers. In Spanje is padel de 2e sport na voetbal met 5 miljoen spelers. Deze twee landen zijn tot op heden de twee toplanden in de wereld qua padel en zij domineren al jaren de ranglijsten van het mondiale WK. Dankzij de groei in de afgelopen jaren komen ook landen als Zweden, Frankrijk en Nederland opzetten.

Padel in Nederland

Padel raakte de Nederlandse bodem dankzij ex-PSV trainer Guus Hiddink. In 2006 liet Hiddink een padelbaan op het PSV-trainingscentrum bouwen met als doel: plezier maken. En dat lukte. De eerste officiële padelbanen kwamen vervolgens in Spijkenisse en de eerste vereniging met banen in ’s Hertogenbosch. Intussen zijn er ruim 500 padelbanen in Nederland en er worden nog volop indoor- en outdoor banen gebouwd. In 2022 wordt namelijk het grootste padelcentrum van de Benelux in Tilburg Reeshof gebouwd. Hier komen liefst acht binnenbanen en zes buitenbanen en dit is gelijk een verdubbeling van het aantal banen in Tilburg.

Wat is padel?

Padel is een racketsport met vergelijkbare elementen als tennis en squash. Je speelt 2 vs 2 op een baan met glazen achterwanden en hekken aan de zijkant. Je serveert per rally maximaal twee keer onderhands én de bal moet 1x de grond raken in het vak van de tegenstander. De puntentelling is exact hetzelfde als bij tennis en het eerste team die 6 games wint pakt de set. Een tof element aan padel is dat je zowel de glazen achterwanden als zijhekken in het spel mag gebruiken. Het gebruik van de glazen achterwanden en hekken hangt af van een aantal padel regels.

Total
0
Shares
Related Posts