Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen? Onze tips

Fietsen is ontzettend populair. Helemaal in Nederland, we hebben hier meer fietsen dan dat we inwoners hebben. Buiten fietsen is iets wat de meeste mensen graag, en vaak, doen. Maar ook een hometrainer wordt steeds meer gebruikt in Nederland. We hebben ongetwijfeld allemaal wel eens een rondje gedaan in de sportschool. Doordat je, wanneer je fietst, intensief bezig bent verbrand je natuurlijk calorieën. 

Fietsen is gezond, en dat is voor de meeste mensen ook geen verrassing. Het is goed voor lichaam en geest, voor de spieren en longen en het is een laagdrempelige manier van bewegen en dus geschikt voor de meeste mensen!  Wist je dat fietsen er zelfs voor zorgt dat je beter slaapt?! Daarnaast helpt het tegen overgewicht doordat je met fietsen calorieën verbrand. Maar hoeveel calorieën precies? En wat zijn calorieën eigenlijk?

Wij leggen je kort uit wat calorieën zijn, zullen je vertellen hoeveel calorieën je verbrand tijdens jouw fietstochtje en we geven je wat tips om meer calorieën te verbranden met fietsen. 

Wat zijn calorieën en waar gebruik je ze voor?

Een calorie is een maat voor de hoeveelheid energie in eten. Op verschillende verpakkingen zul je vaak de term kcal zien staan, dat zijn de kilocalorieën waar het vaak in wordt omschreven. Je lichaam gebruikt de energie van deze calorieën om te kunnen draaien. Zelfs wanneer je slaapt, of op een stoel een boek zit te lezen verbruikt je lichaam energie. Het gaat dan voornamelijk om de basisprocessen. Hiervoor worden ongeveer 1200 calorieën per dag gebruikt. Wanneer we spreken over de basisprocessen dan hebben we het over dingen zoals ademhalen, slikken, knipperen en bijvoorbeeld krabben aan je huid wanneer je jeuk hebt. Dingen zoals leeftijd, geslacht en gewicht zijn ook van invloed op het aantal calorieën dat je lichaam verbrand en dus per dag nodig heeft. Naast de basisprocessen verbruikt je lichaam ook calorieën voor alle andere dingen zoals werken, fietsen, wandelen of een ritje naar de supermarkt! Daarnaast heb je natuurlijk ook nog andere dingen zoals bijvoorbeeld sporten waarvoor je calorieën nodig hebt!

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?

Fietsen is erg gezond. Het zorgt er dus niet alleen voor dat je calorieën verbrand, je hoofd leeg kunt maken of dat je beter kunt slapen maar het is voor veel mensen ook iets wat ze dagelijks doen. Maar hoeveel calorieën verbrand je precies met fietsen?

Hoeveel calorieën je verbrand met fietsen is eigenlijk voor elke persoon anders. Iedereen is namelijk anders en iedereen verbrand dus ook meer of minder calorieën per activiteit. Aan de hand van de MET-waarde kun je het energieverbruik bij een sport makkelijk uitrekenen. MET staat voor Metabolic Equivalant of Task. Dit is een meeteenheid waarmee de hoeveelheid energie die een bepaalde fysieke inspannen kost in vergeleken met de energie die je verbruikt in ‘ruststand’. Hoe zwaarder de inspanning die je levert is, hoe hoger de MET-waarde is! 

Met deze waarde kun je zien hoeveel calorieën je verbrand per kilo lichaamsgewicht per uur. Wanneer je dus op de weegschaal gaat staan en weet hoeveel calorieën jij verbrand in een bepaalde afstand ben je al een heel eind op weg. Toch zit het even iets lastiger dan wanneer jij de MET-waarde van een wandeling wilt bepalen. Met fietsen zijn er namelijk nog een heleboel andere factoren die meespelen. Zo moet je weten hoe lang je fietst, de soort training en de duur van jouw training. Maar ook dingen zoals wind tegen of wind mee, up- of downhill fietsen en een eventuele continue snelheid zijn allemaal dingen die meespelen. 

Verband je ook calorieën met een lichtgewicht elektrische fiets?

Ja, bij een lichtgewicht elektrische fiets is het verband tussen calorieën en fietsen nog steeds van toepassing, maar het elektrische ondersteuningssysteem heeft invloed op de hoeveelheid calorieën die je verbrandt tijdens het fietsen.

Bij een reguliere fiets zonder elektrische ondersteuning verbrand je meer calorieën omdat je al het werk zelf moet doen, zoals trappen en het overwinnen van weerstand. Met een elektrische fiets wordt een deel van het werk gedaan door de elektromotor, waardoor je minder inspanning hoeft te leveren.

Tips om calorieën te verbanden met fietsen

Uiteraard is het het fijnste om buiten te fietsen. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten wanneer je calorieën wilt verbranden met fietsen!

Tips om calorieën te verbanden met fietsen
Buiten fietsen is leuk, behalve bij slechte weersomstandigheden. Toch lekker fit blijven op de ‘fiets’ als het weer buiten tegen zit? Bekijk dan eens onze blog over hometrainers.

1. Stap alleen op de fiets

Wanneer je alleen fietst kun je jezelf focussen op je tempo. Mocht je er toch liever voor kiezen om samen een rondje te gaan fietsen, zorg dan dat je iemand uitnodigd die ook graag calorieën wil verbranden met fietsen.

2. Kies welke route je gaat fietsen

Bedenk van tevoren hoe je gaat fietsen. Ga voor lange stukken rechtdoor zodat je je snelheid aan kunt houden. Wanneer je in een woonwijk fiets moet je vaker stoppen voor het stoplicht of even stilstaan. 

3. Wissel je snelheid af

Ga af en toe voor een stukje sprinten, dan weer even een kort stukje om bij te komen. Door van snelheid te veranderen verbrand je namelijk meer calorieën met jouw fietstocht!

4. Ga heel vroeg fietsen

Onderzoek heeft aangetoond dat je meer calorieën verbrand wanneer je ‘s ochtends, nog voordat je hebt ontbeten, een stukje gaat fietsen. Let wel op dat je niet te lang of te intensief fietst aangezien je nog niet gegeten hebt omdat dit er dan weer voor kan zorgen dat je jezelf slap of flauw voelt. 

En dan onze laatste, en misschien wel belangrijkste tip: laat de auto wat vaker staan! In tegenstelling tot andere landen is Nederland volledig gebouwd op fietsen. We hebben goede en mooie fietspaden en daarnaast zijn wat langere afstanden vaak prima te overbruggen op de fiets! Ga bijvoorbeeld op de fiets naar je werk, naar vrienden of familie of maak een ritje naar de supermarkt in plaats van even snel in de auto te stappen.

Conclusie

Nog even kort maar krachtig: Aan de hand van de MET-methode kun je uitrekenen hoeveel calorieën je verbrand met fietsen. Toch is het lastig om er echt een stempel op te plakken aangezien er enorm veel verschillende interne en externe factoren zijn die meewegen in de hoeveelheid calorieën die je verbrand met fietsen. Er zijn een aantal dingen die je op kunt pakken om meer calorieën te verbranden met fietsen, zo kun je alleen fietsen, je kunt van tevoren jouw route uitstippelen, je kunt je snelheid wisselen en stap zo vroeg mogelijk en zo vaak mogelijk op de fiets!

We hopen je met dit artikel enigszins gemotiveerd te hebben om te proberen om calorieën te verbranden door middel van jouw stalen ros!

Total
0
Shares
Related Posts