mooiste golfbanen van nederland

Dit zijn volgens ons de mooiste golfbanen van Nederland

Wil jij een rondje golf spelen op één van de mooiste golfbanen van Nederland? Je zult verbaasd staan over hoe oud sommige van onze mooiste golfbanen van Nederland zijn. Golf wordt in Nederland steeds populairder en dat onder alle lagen van de bevolking. En dat zie je terug aan de schitterende golfbanen die ons land rijk is.

In dit artikel bespreken we de 7 mooiste golfbanen van Nederland. Deze zijn allemaal om verschillende redenen een bezoekje waard. En omdat ons land klein is, zijn ze ook erg goed bereikbaar. Maak er een golfweekend van met vrienden, voor een onvergetelijke golf ervaring.


De 7 mooiste golfbanen van Nederland

Als je aan mooie golfbanen denkt, dan denk je misschien aan Gleneagles in Schotland of aan Augusta National Golf Club in Amerika. Maar waarom zou je zo ver reizen voor een unieke golf-ervaring als je ook in Nederland schitterende golfbanen tot je beschikking hebt?

Deze 7 beste golfbanen van Nederland zijn volgens ons een echte aanrader om te bezoeken.

1.      Koninklijke Haagsche G&CC

We moeten met deze golfclub bij Scheveningen beginnen, want dit is de oudste golfcourse van Nederland. Hij is opgericht in 1893 en dat betekent dat er al 130 jaar golf wordt gespeeld. Het is een duinbaan (links) en ligt ongeveer 3,5 kilometer van de zee af. Er zijn 18 holes, er is een driving range en chipping area, je kunt er een buggy of een trolley huren, de pro shop bezoeken en ook golflessen nemen.

Wat direct opvalt aan deze mooiste golfbaan van Nederland is het natuurlijke landschap. De heuvels en glooiingen van de duinen zijn bewaard gebleven. Ook ligt deze golfbaan buiten de stad en krijg je er het gevoel ver van de bewoonde wereld te zijn. De mooiste golfbaan van Nederland wordt op een natuurvriendelijke, duurzame en milieubewuste manier beheerd en dat zie je. Hier hebben ze ook het internationaal erkende milieukenmerk van de Golf Environment Organisation voor mogen ontvangen.

Een rondje golf spelen op deze golfbaan is niet goedkoop, vooral niet als je geen lid bent van één van de Oude Negen golfbanen of niet bent aangesloten bij een NGF-vereniging. Toch moet je een keer op deze oudste golfbaan van Nederland hebben gespeeld. Naderhand geniet je van een heerlijk diner of een drankje in het restaurant van het clubhuis.

2.      The Dutch

The Dutch is 1 van de mooiste golfbanen van Nederland ontworpen door niemand anders dan Colin Montgomerie in 2011. Het is net als Bernardus een golfbaan van International Championship niveau waar van 2016 tot 2018 het KLM Open werd gehouden. De ligging is centraal in Gelderland, in het dorp Spijk, dus de golfbaan is vrij gemakkelijk te bereiken waar je ook bent.

Ook al is dit nog niet een erg oude golfbaan, de 18 holes zullen je niet teleurstellen. Het doel van Montgomerie was om een Schotse golfbaan in Nederland te ontwerpen, wat resulteert in een Inland Links golfbaan. Ben jij een fan van de Schotse links banen, dan kan je deze ervaring ook beleven bij deze mooie golfbaan in Nederland. Er is een Pro shop, een chipping area, een putting green, een driving range en een golfschool.

Bij The Dutch kan je eten in het restaurant, een drankje nuttigen in de bar en clubs, buggy’s, trolleys en elektrische trolleys zijn te huur. Je hebt de keuze uit verschillende lidmaatschappen. Wil je er een dagje spelen, dan kan dat alleen op uitnodiging van iemand die al lid is.

3.      Golfsociëteit De Lage Vuursche

De Golfsociëteit De Lage Vuursche is ontworpen door architecten Robert Trent Jones Jr en Kyle Philips. Het heeft een bos- en parklandschap en 6 vijvers voor meer uitdaging. Je vindt deze mooiste golfbaan van Nederland bij Den Dolder en is opgericht in het jaar 2000. Daar ging wel 15 jaar aan ideevorming en aanloop aan vooraf.

De Lage Vuursche is een favoriet onder de NGF en er worden regelmatig wedstrijden georganiseerd. Om te oefenen is er een driving range, 2 chipping greens, een putting green en een oefenbunker. De baan is uitdagend, de greens zijn goed onderhouden en de waterpartijen maken deze golfbaan echt speciaal.

Gasten zijn welkom bij Golfsociëteit De Lage Vuursche op maandag tot en met donderdag. Je moet dan wel een handicap hebben van 54 of minder. Er is een dresscode en je wordt verzocht je daaraan te houden. Voor een dagkaart mag je gebruik maken van alle faciliteiten.

4.      Utrechtse Golfclub ‘De Pan’

Utrechtse Golfclub ‘De Pan’ wordt regelmatig uitgeroepen tot de mooiste golfbaan van Nederland. Het is opgericht in 1894 en in 1929 ontworpen door architect Harry S. Colt. Er is een driving range, een chipping area, een putting green en een Pro shop. Deze mooiste golfbaan van Nederland ligt bij Bosch en Duin en heeft 18 holes.

Het mooie van deze Nederlandse golfbaan is dat hij ligt midden in een bos. Je loopt over glooiend terrein met natuurlijke obstakels, zoals heidevelden. Het is een bosbaan op zandgrond, wat betekent dat hij goed speelt. En door de verhoogde of verlaagde afslagplaatsen, krijg je nog meer het gevoel dat je midden in de heuvels bent.

Gasten mogen bij deze mooiste golfbaan van Nederland spelen op maandag tot en met donderdag, mits ze een handicap van 24 of lager hebben. De prijzen zijn wat lager dan bij andere golfbanen. Let op, er is een dresscode die gehanteerd moet worden. Op maandag kan je er spelen met groepen.

5.      Bernardus Golf

Bernardus Golf is een golfbaan in Noord-Brabant bij Cromvoirt. Het is een 18-hole baan en een International Championship Course waar in 2023 het KLM Open plaatsvond en waar in 2026 de Solheim Cup staat ingepland. Bij deze mooiste golfbaan van Nederland beleef je een uitdagende ronde, maar vind je ook een fitness studio, een verwarmd buitenbad, een tennisbaan en Finse sauna. Koop een dag lidmaatschap en je mag overal gebruik van maken.

De golfbaan zelf is ontworpen door Amerikaan Kyle Philips die ook andere banen (The Grove, Yas Links, Kingsbarns) heeft ontworpen. Het is een uitdagende maar vriendelijke heathland golf course met veel bunkers, waterhindernissen en natuur. Er is een practice area met een driving range, putting greens en een shortgame area.

Voor een dag lidmaatschap mogen jij en je partner van alle faciliteiten gebruik maken. Je kunt lunchen in het Bernardus Café, eten in de Noble Kitchen en relaxen in het zwembad en de sauna.

6.      Noordwijkse Golfclub

De Noordwijkse Golfclub ligt vlak naast de zee. Door flinke windstoten en het duinachtige karakter is het dan ook een uitdagende 18-holes links golfbaan om te spelen. Omdat je aan het Noordzeestrand speelt is dit een van de mooiste golfbanen van Nederland aan de zee. Er is een chipping area, putting green en driving range. Bij de Pro shop kan je winkelen, in de bar en het restaurant drinken en eten en trolleys en buggy’s zijn beschikbaar voor verhuur.

De Noordwijkse Golfclub bestaat al sinds 1914 en begon als een 9-holes baan. Nu is het een uitdagende golfbaan die veel weg heeft van de Links courses aan de zee in Schotland. Het is 1 van de Oude Negen golfbanen, dus als je lid bent krijg je korting. Er worden allerlei verschillende greenfees aangeboden.

Deze mooiste golfbaan van Nederland is alleen al om de ligging en het uitdagende karakter een bezoekje waard. Je kunt er de hele dag blijven, genieten van lunch of diner en als afsluiting lekker uitwaaien op het strand.

7.      Kennemer Golf & Country Club

We sluiten onze top 7 af met de Kennemer Golf & Country Club in Zandvoort. Omdat het aan zee ligt is het een typische links golfbaan en het mag zich zelfs de oudste links golfbaan van Nederland noemen. Daarnaast wordt het vaak omschreven als een van de mooiste golfbanen van de wereld. De golfbaan heeft 27 holes (3 series van 9). Je kunt er dus eigenlijk op 3 golfbanen spelen.

Al deze 3 individuele banen zijn uitdagend en mooi. Behalve 27 holes, kan je ook oefenen op de putting green, de chipping area of de driving range. Clubs, trolleys en buggy’s zijn te huur, er is een Pro shop en een restaurant en bar. De ervaring bij deze mooiste golfbaan van Nederland is zeker uniek.

Bezoekers kunnen op afspraak spelen bij de Kennemer Golf & Country Club. Je hoeft geen 27 holes te spelen, je kunt ook kiezen voor 9 holes of 18 holes. Voor Oude Negen leden is er een korting. Je kunt er elke dag spelen, zolang je maar een afslagtijd boekt.

Wat zijn de Oude Negen golfbanen?

De Oude Negen golfbanen is een samenwerking van 9 oude Nederlandse golfbanen. Ben je lid bij 1 van deze golfbanen, dan mag je met korting op de andere 8 spelen. Ze worden vaak als de mooiste golfbanen van Nederland omschreven, omdat ze zoveel charme en geschiedenis hebben.

Dit lijstje bevat alle Oude Negen golfbanen. Het is geen slecht idee om je voor te nemen op elk een keer een rondje te spelen.

  1. Koninklijke Haagsche Golf & Country Club, opgericht in 1938, 18 holes.
  2. Utrechtse Golf Club ‘De Pan’, opgericht in 1929, 18 holes.
  3. Noordwijkse Golfclub, opgericht in 1969, 18 holes.
  4. Kennemer Golf & Country Club, opgericht in 1928, 27 holes.
  5. Eindhovensche Golf, opgericht in 1930, 18 holes.
  6. Rosendaelsche Golfclub, opgericht in 1908, 18 holes.
  7. Hilversumsche Golf Club, opgericht in 1917, 18 holes.
  8. Golfclub Toxandria, opgericht in 1929, 18 holes.
  9. Golfclub Broekpolder, opgericht in 1983, 18 holes.
Total
0
Shares
Related Posts