hersteltraining hardlopen

Hersteltraining hardlopen – In 5 stappen jouw spierpijn verminderen!

Wij denken dat iedere hardloper het wel kent: Die brandende spierpijn na het hardlopen, of juist die vervelende verzuring in je benen. Wat is spierpijn, hoe kom je er weer vanaf? Wij hebben de antwoorden voor je dus lees zeker even verder!

Spierpijn is pijn die ontstaat door kleine scheurtjes in het spierweefsel. Je kent het verhaal: dag 1 is vervelend, dag 2 is nog erger. De pijn begint inderdaad een paar uur tot de dag nadat je hebt hardgelopen. De spier bouwt zichzelf weer op om ervoor te zorgen dat deze volgende keer beter tegen die mate van inspanning kan. Spierpijn is dus eigenlijk alleen maar een heel goed teken!

Spierpijn is echt niet schadelijk en gaat meestal vanzelf weg. Ondanks dat het vaak niet fijn is wordt het wel aangeraden om te blijven bewegen. Ga dus voor een actief herstel! Je kunt fietsen (zelfs binnen, met een zwift fietstrainer), wandelen of zwemmen maar je kunt ook voor een hardloop hersteltraining kiezen!

Wat is een hersteltraining?

Een hersteltraining is een korte training waarbij je een lage hartslag behoudt. Het heeft niet hetzelfde opbouwende effect als een normale training. Je spieren nemen sneller zuurstof op en worden goed doorbloed waardoor je afvalstoffen sneller af kunt voeren. Een hersteltraining na het hardlopen is enkel en alleen bedoeld om sneller te herstellen en ervoor te zorgen dat je snel weer door kunt met je volgende training. Een actief herstel werkt vaak beter dan op de bank zitten.

wat is een hersteltraining

5 tips voor een spoedig herstel

Een hersteltraining zorgt er dus voor dat je sneller herstelt en dus ook sneller weer aan de bak kunt. Niet gek dus dat steeds meer sporters kiezen voor een hersteltraining na het hardlopen en ook zeer zeker niet gek dat jij dat ook eens wilt proberen! Hierbij dus 5 stappen waardoor jij binnen no-time weer de oude bent!

Doe niet te lang niets na het hardlopen

We snappen dat het enorm verleidelijk is om met spierpijn even helemaal niets te doen. Het liefst wil je waarschijnlijk gewoon op de bank hangen en zou je zelfs nog niet op de fiets stappen om even boodschappen te gaan halen. Toch is het voor de meesten zo dat de spieren daar juist enorm stroef van worden. En daardoor krijg je juist weer meer last van je spieren!

Hou in de gaten dat het allemaal draait om herstellen!

Dit is stap één in alle opzichten en het is iets dat je dan ook zeker in je achterhoofd moet houden. Het gaat hier echt om het herstel van je lichaam en dus niet om het feit dat je een nieuwe topsnelheid wil bereiken. Veel hardlopers hebben bepaalde doelen die ze minimaal willen bereiken en dat snappen we, maar daar is deze training niet voor bedoeld!

Loop op gevoel

Waarschijnlijk gebruik je tijdens het hardlopen vaak een hardloop app of een sporthorloge maar tijdens een hersteltraining voor hardlopen raden we je aan om op gevoel te lopen. Zoek een tempo op dat fijn voelt voor je lichaam. Ook al voelt het alsof je niet snel genoeg loopt, dit is het perfecte tempo voor een fijne hersteltraining. 

Maak er een technische training van!

Zo’n hersteltraining draait dus niet om snelheid, dat hebben we nu wel genoeg benadrukt. Maar een hersteltraining kun je juist heel goed gebruiken om je techniek wat verder te ontwikkelen. Let op je hoofd, op de houding van je schouders en hoe je je romp houdt. Luister goed naar de passen die je zet en misschien kun je jezelf zelf een beetje controleren op techniek. Op die manier heb je de herstelloop die je lichaam nodig heeft en kun je jezelf toch verbeteren. Je slaat dus twee vliegen in één klap!

Geniet ervan!

Tot slot willen we je graag meegeven dat je moet genieten van je hersteltraining! Nou ja, niets moet, maar het is zeker een aanrader! Bij de meeste trainingen kun je niet wachten tot je kunt starten met de cooling down. Je put je lichaam uit en wil zo snel mogelijk onder de douche kunnen stappen. We snappen dat, het is vaak zwaar, veel presteren en misschien zelfs wel een beetje afzien. 

Een hersteltraining kun je daarentegen juist leuk maken. Je hoeft niet op een hoog tempo te lopen, maar je kunt een tempo zoeken dat je fijn vind en waarvan je niet totaal uitgeput raakt. Geniet van de omgeving, kijk rustig rond en zorg ervoor dat je een ontspannen loopje hebt. Op deze manier heb je dus een fijne herstelloop waar je écht van kunt genieten. En het belangrijkste: je herstel gaat op deze manier met grote stappen vooruit. Voor je het weet ben je weer op de been!

Conclusie

Puntje bij paaltje wil je eigenlijk het liefst zo snel mogelijk onder de douche en daarna op de bank of in een luie stoel na een goede ronde hardlopen. En dat snappen we heel goed. Doordat je tijdens je training kleine scheurtjes hebt aangebracht in je spieren begint de spierpijn van enkele uren tot maximaal een dag na de training. Je spier wil zich weer opbouwen en ervoor zorgen dat ‘ie de volgende training er beter tegen bestand is. Dat zorgt voor spierpijn. 

Toch is een actief herstel veel beter dan een dagje bankhangen. Ga lekker een stukje wandelen of stap op de fiets naar de supermarkt. Maar beter nog: Ga voor een hersteltraining! Een training waarbij je op een rustig tempo je lichaam de kans geeft om afvalstoffen sneller af te voeren en je spieren weer op te bouwen. 

Doe niet te lang niets na een hardlooptraining en vergeet tijdens je hersteltraining voor hardlopen niet dat het écht om herstel gaat en dat je dus niet op toptempo gaat lopen. Zorg dat je op gevoel loopt en maak er een rustige technische training van als je niet zo goed zonder doel kunt hardlopen. Tot slot is een van de belangrijkste dingen om er toch ook een beetje van te genieten!

Wij hopen je wat motivatie te hebben gegeven om dus te gaan voor een actief herstel na het hardlopen. Om zo jouw spierpijn sneller te laten verdwijnen, als sneeuw voor de zon!

Total
0
Shares
Related Posts