kwart triathlon

Kwart triathlon lopen? Tips en bekende wedstrijden

Het is natuurlijk ontzettend gaaf om te kunnen zeggen dat je iets van je bucket list hebt kunnen afstrepen: Namelijk de kwart triathlon! Maar wat houdt dit precies in? De triathlon is een evenement waarbij je zowel moet hardlopen, fietsen én moet zwemmen. Hoe ver de afstanden zijn verschilt per soort triathlon en dus verandert  ook de uitdaging die je voor jezelf neerzet. 

Wat is een triathlon?

Triathlon is een combinatie duursport. Je doet 3 verschillende sporten achter elkaar en zelfs tijdens het wisselen loopt de tijd gewoon door. Wanneer je van een uitdaging houdt is triathlon de perfecte sport voor jou. De originele triathlon, die we ook wel de Ironman noemen, bestaat uit 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 45,5 kilometer lopen. Inderdaad een flinke uitdaging dus. 

Wanneer je, geheel begrijpelijk, dat nog net een stap te ver vindt dan is er de kwart triathlon. Deze wordt in de triathlon wereld ook wel de standaard triathlon genoemd. Hier zul je één kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en zo’n 10 kilometer lopen. Mooie afstanden om mee te beginnen!

Een triathlon is een enorme uitdaging maar vooral erg leuk om te doen. Wil jij beginnen met trainen voor jouw allereerste kwart triathlon? Wij geven je wat tips voor je training, voor de dag zelf én voor de dag erna. Daarnaast nemen we je mee naar de bekendste kwart triathlon wedstrijden in Nederland.

Tips om een geslaagde kwart triathlon te lopen

1. Begin op tijd met trainen

Wanneer je begint met een kwart triathlon is het verstandig om alle drie de sporten te trainen. Je bent lange tijd bezig met heftige fysieke inspanning. Om maar even een voorbeeld te geven: de kortste triathlon duurt zo’n 60 tot 90 minuten. Hou hier rekening mee wanneer je een kwart triathlon gaat lopen en zorg dat je op tijd begint met trainen om ervoor te zorgen dat je niet halverwege uitvalt door blessures of extreme vermoeidheid.

kwart triathlon lopen

2. Stem je trainingen af op elkaar

Je moet ontzettend veel trainen voordat je aan de kwart triathlon begint. Je gaat namelijk drie verschillende sporten beoefenen. Naast de standaard trainingen is het ook fijn om wat krachttraining en wat core-focussed training in je week te stoppen. Dit zorgt er algauw voor dat je week vol zit met training, maar hou er rekening mee dat je ook je rust moet pakken. Stem je trainingen dus op elkaar af zodat je niet al een blessure hebt voordat je überhaupt echt bent begonnen aan je eerste kwart triathlon!

3. Eet goed tijdens het fietsen

Je wil ervoor zorgen dat je genoeg energie hebt om de kwart triathlon uit te kunnen lopen. Op de fiets kan je lichaam voedsel wat beter verteren dan wanneer je hardloopt of zwemt. Zorg er dus voor dat jouw lichaam voldoende koolhydraten binnen krijgt tijdens het fietsen.

kwart triathlon fietsen

4. Warming up

Zorg dat je warm bent. Voor alle drie de sporten tijdens de kwart triathlon is het fijn om niet koud te beginnen en je spieren vast een beetje warm te laten draaien. Voor het zwemmen is het fijn om vast in het water te zijn geweest om je wetsuit wat soepeler te laten worden en om je spieren op te warmen. Dit laatste is voor alle drie de sporten van belang

5. Zorg dat je op tijd bent op de dag zelf

Een van de belangrijkste dingen is dat je op tijd bent… En nee, niet zodat de race zonder jou begint (oké wel een beetje) maar voornamelijk zodat je op tijd kunt eten (minimaal 3 uur van tevoren). Tevens is het fijn om op een ontspannen en enigszins relaxte manier naar het startschot toe te kunnen werken. Onze tip: met een hardloop horloge kom je zeker op tijd 😉 daarnaast helpt het je ook nog eens je sportprestaties te meten.

6. Geniet!

Vergeet niet te genieten! Je zult uitgeteld zijn wanneer je eindelijk die eindstreep haalt, maar het zal het dubbel en dwars waard zijn geweest. Zorg ervoor dat je goed drinkt en hou de dagen erna lekker rust om je spieren te laten herstellen Na een tijdje kun je weer beginnen met trainen voor de eerstvolgende kwart triathlon!!

Bekende kwart triathlon wedstrijden in Nederland

Met de tips die we hierboven hebben gegeven voor het lopen van een kwart triathlon ben je al een heel eind op weg. Maar waar kun je nu ook beginnen met jouw allereerste kwart triathlon? Wij zetten een aantal wedstrijden in Nederland voor je onder elkaar. Zo heb je keuze genoeg!

triathlon wedstrijden nederland

De thêta triathlon in Eindhoven

De Thêta triathlon vindt plaats in Eindhoven en heeft verschillende routes voor elke afstand. Je kunt kiezen uit een ⅛ of een kwart triathlon. De afstanden van de kwart triathlon zijn 1000 meter zwemmen, 40 km fietsen en 10km hardlopen. In 2022 werd de zevende editie van de triathlon gehouden!

DTS Grand Prix Zandvoort

De DTS Grand Prix van Zandvoort wordt georganiseerd op een van de meest unieke locaties om een kwart triathlon te lopen: Op en rondom het circuit park van Zandvoort.  Ook hier kun je kiezen uit een ⅛ triathlon of uit de kwart triathlon. Zwemmen doe je tijdens de kwart triathlon in de zee, fietsen gaat over het parcour en je zult afsluiten met de loopronde over de boulevard van Zandvoort. 

Speedman Groningen

In juni 2-22 werd de 37e editie van de Speedman georganiseerd. Het is een jaarlijks evenement in groningen. Je zult hier zwemmen in de Ruskenveense plas, fietsen in de richting van Oostwold en uiteindelijk eindigen met een rondje in de wijk rondom de Ruskenveense plas.  Je kunt kiezen uit een ⅛ triatlon, een kwart triathlon en ook kinderen kunnen deelnemen aan de kindertriatlon!

Utrechtse heuvelrug Kwart Triathlon

Deze kwart triathlon wordt georganiseerd op het terrein van het Henschotermeer in Woudenberg. Een prachtige groene omgeving dat alles heeft waar je om vraagt als organisator van een kwart triathlon.

Conclusie over het lopen van een kwart triathlon

Wanneer je besluit om te starten met het lopen van een kwart triathlon dan zijn er een aantal dingetjes waar je rekening mee moet houden. Je gaat intensief sporten en dus is training, rust en consistentie van belangrijk. Sta jij te springen om een mooie uitdaging aan te gaan? Met onze tips en het lijstje aan mooie wedstrijden kom je zeker een heel eind op weg!

Total
0
Shares
Related Posts