sup routes nederland

Top 5: een aantal leuke SUP-routes in Nederland!

Ons land heeft schitterende waterwegen en dat betekent dat SUP-routes in Nederland ook niet lastig te vinden zijn. SUP staat voor Stand Up Paddle en deze sport verovert ons land razendsnel. SUP-boarden is ontspannend, gezond en een uitstekende manier om de wereld van een andere kant te bekijken.

Zoek jij een mooie SUP-route in eigen land? Wij bespreken hier de 5 leukste, dus neem je SUP board mee en trek erop uit.


De 5 leukste SUP-routes van Nederland

Er zijn hele mooie en populaire SUP-routes in Nederland, die aangegeven staan met bordjes en waar je andere suppers tegenkomt. Deze zijn niet lastig te vinden.

Hier hebben wij de leukste SUP-routes van Nederland verzameld, die misschien niet direct in je opkomen, maar die volgens ons voor iedere enthousiaste supper zeker de moeite waard zijn.

1. Amsterdam – Grachtenroute

Wist je dat je ook kunt suppen in de stad? En welke stad is mooier om vanaf de grachten te bewonderen dan onze hoofdstad Amsterdam? De route begint aan de kade van Restaurant Bam Boa aan de Weesperzijde 135. Hij eindigt op dezelfde plek en is 11,1 kilometer lang. Je kunt de route online downloaden.

Tijdens je tocht kom je langs allerlei bekende gebouwen en plekken in Amsterdam. Denk aan de Munttoren, de Prinsengracht, de Westerkerk, het Rijksmuseum en de Bloemenmarkt. Onderweg kan je iets eten of drinken bij Restaurant Amstelhaven.

Voor deze route kan je je eigen SUP-board meenemen, maar je kunt er ook een huren bij Jachthaven Berlage. Het is wel belangrijk dat je je realiseert dat deze route niet voor beginnende suppers geschikt is. Dat komt door de stroming en ook het open water dat je tegenkomt.

Daarbij is de route niet gemarkeerd. Maar hij is te downloaden bij verschillende websites die kano en SUP-board routes in Nederland adverteren.

Andere SUP-routes in deze regio van Nederland:

  • Waterland – Amsterdam Noord: 18 km
  • Amsterdam Nieuwe Meer: 6,4 km
  • Amsterdam – Ouderkerk aan de Amstel: 5,4 km

2. Hobrede

Laat je de geluiden, geuren en drukte van de stad liever achter je? Probeer dan deze mooie Nederlandse SUP-route bij Hobrede in Noord-Holland eens. Als je nog nooit van dit dorp gehoord hebt, dan ben je niet de enige. Het is een klein dorp met alleen water, weilanden en boerderijen.

De route begint bij Boerderij Wennekers, Hobrede 16. Het is een rondje van 7 kilometer en deze staat niet gemarkeerd. Het is ook een minder bekende route, maar hij is te downloaden van verschillende websites online.

Onderweg kom je platte weilanden tegen, heb je mooie uitzichten over de velden en zie je de manier waarop de boeren in dat gebied werken met het water. Het is een uitstekende route als je rust zoekt. Boerderij Wennekers is er voor een kopje koffie voordat je begint en als je klaar bent.

Andere SUP-routes in deze regio van Nederland:

  • Eilandspolder gele route: 8,7 km
  • Wormer- en Jisperveld: 9 km
  • Stille Plas Breukeleveen: 7,2 km

3. Hardenberg – Vecht

Hardenberg is een klein stadje in Overijssel waar je kunt beginnen aan een mooie SUP route over de Nederlandse Vecht. Het is geen rondje, maar je gaat heen en weer. Dat heeft als voordeel dat je zelf bepaalt hoe ver je gaat. De afstand tot het einde en terug is 9 kilometer. Je begint aan de Gedempte Haven in Hardenberg en eindigt op dezelfde plek.

Deze mooie SUP-route in Nederland is niet gemarkeerd, maar hij is ook niet lastig te volgen. Je gaat heen en terug. Onderweg kom je landgoederen, bossen, akkers, oude beuken, hoog riet en zandverstuivingen tegen.

Aan het begin en aan het einde van je route kan je wat eten en/of drinken in het stadje Hardenberg. Houd er wel rekening mee dat je onderweg een stuw tegenkomt. Daar moet je even het water uit om aan de andere kant weer verder te gaan. Verhuur van SUP-boards en kano’s is mogelijk bij Expeditie Outdoor, ook aan de Haven 4 in Hardenberg.

Andere SUP-routes in deze regio van Nederland:

  • Giethoorn gele of rode route: 10,3 km of 9,2 km
  • Midden Regge Nijverdal: 7 km
  • Kalenberg en de Weerribben: 8,9 km

4. De Fortenroute – Muiden

Houd je van geschiedenis? Dan is deze beste SUP-route van Nederland een aanrader. Je gaat langs de Hollandse Waterlinie, die 85 kilometer lang is. De SUP-route is korter, namelijk 22,5 kilometer en loopt in een rondje. Je kunt parkeren bij Parking P2 aan de Mariahoeveweg. Dat is ook waar deze historische SUP-route begint.

Dit is wel een lange SUP-route die om het Naardermeer gaat. Je komt onder andere door Naarden, langs Bussum en door Weesp. Onderweg zie je Fort Uitermeer, Vesting Naarden, het Muizenfort en Fort Ossenmarkt. Bij de Uitermeersluis is een overdraagplaats.

Deze route staat aangegeven in 2 richtingen. Je volgt de zeskantige bordjes. Je kunt de route ook downloaden. Omdat dit een lange route is waar je ongeveer 7 uur over zal doen, is het belangrijk dat je eten en drinken meeneemt. Ook is dit niet een geschikte route voor beginnende suppers, met wat minder kracht en uithoudingsvermogen.

Andere SUP-routes in deze regio van Nederland:

  • Suppen door natuur- en recreatiegebied Spaarnwoude: 3,8 km of hoe lang je wilt
  • Waterland Rond door Waterland: 22,4 km
  • Middelie gele of rode route: 4,8 km of 6,8 km

5. Wânswert en Burdaard

Deze laatste uitstekende SUP-route in Nederland neemt je mee door een terpenlandschap, langs bruggen, boerderijen en 23 meter hoge windmolen de Zwaluw. Er is ook een gemaal om te bekijken. Het is een ronde route van bijna 12 kilometer lang. Je kunt bij molen De Zwaluw beginnen, aan de Mounewei 17 in Wânswert.

De route is niet gemarkeerd, maar down te loaden online. In het dorp Wânswert is nog een 16e-eeuwse kerk te bezichtigen. Behalve Wânswert en Burdaard kom je geen andere dorpen tegen. Je gaat door de Friese weilanden en het open landschap waar deze provincie zo bekend om staat.

Houd er ook rekening mee dat er tijdens de route meerdere overdraagplaatsen zijn. Wil je watermolen Victor bezoeken, dan wijk je enigszins af van je route. Deze molen helpt het waterpeil te verlagen als het water hoog staat en het hard waait.

Andere SUP-routes in deze regio van Nederland:

  • Balk – Luts: 11,2 km
  • Earnewâld en de Alde Feanen: 11,1 km
  • Suppen in Sneek: 4,7 km

Waarop moet je letten als je deze leuke SUP-routes van Nederland neemt?

Er zijn een aantal punten om rekening mee te houden en om in acht te nemen als je in de Nederlandse natuur gaat suppen. Deze regels moet elke supper weten, voor de natuur, de medemens en voor zichzelf.

1. Houd rekening met de natuur en anderen

Ga niet te dicht naar watervogels toe en leg je SUP-board niet neer in het riet. Ga geen beschermde natuurgebieden in waar toegang niet is toegestaan. Hetzelfde geldt voor particulier terrein. Bekijk wild van het water en laat het verder met rust. Neem je afval altijd mee.

2. Vaarverboden zijn er om een reden

Het is mogelijk dat de Rijkswaterstaat een vaarverbod oplegt, bijvoorbeeld omdat het water te hoog of juist te laag staat. Op andere momenten kan een gebied worden gesloten, omdat het onderhouden moet worden.

Grote rivieren en kanalen vallen onder de Rijkswaterstaat. Kleinere wateren worden beheerd door de Waterschappen. Ook Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten kan een vaarverbod opleggen. Het is altijd verstandig om dit even te controleren voordat je gaat.

3. Houd rekening met broedperiodes

Tijdens de broedperiode van bepaalde water- en moerasvogels zal er in sommige wateren een vaarverbod gelden. De broedperiode per vogelsoort is anders, maar meestal ligt dit ergens tussen 1 april en 15 augustus. Ga je in deze tijd naar een natuurreservaat of nationaal park, controleer dan of er geen vaarverbod geldt.

Dit kan je controleren op de website van het natuurgebied dat je wilt bezoeken. Het is ook mogelijk dat er bordjes staan onderweg die je de verdere toegang verbieden. Deze zijn er voor een reden, dus ga er dan ook niet naartoe.

4. Kies voor schoon en veilig water

Via de website van Rijkswaterstaat kan je zien wat de waterkwaliteit is in het gebied waar je wilt gaan suppen. Als daar blauwalg, bacteriën of afval is gevonden, dan is dat geen veilig water. De overheid controleert de waterkwaliteit regelmatig.

Een ander punt om te controleren is of het water waar jij gaat suppen niet extreem koud of hoog is, of dat er veel stroming is. Dat kan gevaarlijk zijn of je moet je er beter op voorbereiden. Ook dit is te controleren online.

Heerlijk SUP-boarden in eigen land

Met deze beste SUP-routes van Nederland heb je altijd een schitterende plek om te suppen. En het goede nieuws is dat er voldoende online is gepubliceerd over deze SUP-routes. Deze kan je vaak ook downloaden naar je telefoon en meenemen onderweg.

Nederland heeft schitterende wateren en prachtige natuurlandschappen. Er is geen betere manier om deze te verkennen dan vanaf je SUP-board.

Lees tip: Alles wat je moet weten over watersport

Op zoek naar nog meer informatie over suppen? Neem ook eens een kijkje bij onze vrienden van SupStart via: https://supstart.nl/

Total
0
Shares
Related Posts