wintersport

Alles wat je moet weten over wintersport

Ben je nog nooit op wintersport geweest? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen. Je hoeft namelijk niet goed te zijn in skiën, snowboarden of langlaufen om daar toch een geweldige tijd te beleven.

Wintersport is voor beginners en ervaren sporters een genot. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten als je op wintersport gaat.


De juiste wintersport bestemming uitzoeken

Er zijn 3 factoren die van belang zijn als je het juiste gebied uitkiest om op wintersport te gaan. We bespreken ze hier.

  • Je niveau: er zijn prachtige wintersportgebieden voor beginners, zoals Winterberg in Duitsland en Maria Alm in Oostenrijk. Het is belangrijk dat je een wintersportgebied uitkiest dat de pistes aanbiedt voor jouw niveau als sporter.
  • Het weer: ook het weer speelt een belangrijke rol. Kies een bestemming uit met optimale weersomstandigheden als je gaat. Dan is het zonnig, is er voldoende sneeuw en kan je zoveel skiën als je wilt.
  • Je budget: toeristische wintersportgebieden of luxe wintersportgebieden zijn veel duurder dan rustige plekjes. Heb je een kleiner budget, zoek dan de onbekende bestemmingen uit. Oost-Europa heeft bijvoorbeeld schitterende gebieden waar nog weinig vraag naar is.
wintersport vakantie

Bereid je fysiek voor op je wintersportvakantie

Een wintersportvakantie is een actieve vakantie. En als jij op dit moment nog weinig aan sport doet, dan is het beter om je daar fysiek op voor te bereiden. Werk dus een beetje aan je conditie en kracht, zodat je geen last van spierpijn krijgt of blessures oploopt.

Wat zijn goede oefeningen om te doen terwijl je traint?

  • Squats zijn een ideale oefening voor je benen en rug. Maak deze alvast sterker zodat ze het minder zwaar te verduren krijgen op wintersport.
  • Neem vaker de trap. Zo bereid je je benen voor op de hogere belasting die ze tijdens de wintersport zullen ervaren.
  • Laat de auto staan en neem vaker de fiets. Zo train je je beenspieren en je conditie. Je kunt ook in de weekenden stukjes gaan fietsen in de omgeving.
  • Het is geen slecht idee om in ieder geval een paar maandjes naar de sportschool te gaan. De trainers daar kunnen je een goede workout voorstellen die je voorbereidt op wintersport.

Boek een leraar

Het is vooral voor beginners aan te raden om een leraar te nemen als je op wintersport gaat. Deze leert je direct de juiste technieken aan, zodat je weet hoe je moet bewegen, moet stoppen en moet sturen.

Behalve de techniek leer je ook andere dingen van de leraar. Deze kent het gebied bijvoorbeeld goed en kan je een geschikte piste aanraden. Ook weet hij of zij alles over de pisteregels (zie beneden) en hoe je je moet gedragen als je op de piste staat.

Er zijn ook lessen voor gevorderde en zelfs ervaren skiërs en snowboarders. Iedereen kan altijd iets nieuws leren.

Welke uitrusting heb je nodig?

Als je gaat skiën of snowboarden, moet je voorbereid zijn. En dat betekent dat je een hele waslijst met kleding en materiaal nodig hebt. Dit kan je zelf aanschaffen, maar je kunt het gedeeltelijk ook huren (hierover later meer).

De onderstaande lijstjes vertellen je wat je nodig hebt aan kleding en materiaal als je gaat skiën of snowboarden.

Benodigdheden voor skiërs:

  • Kleed je in 3 laagjes: thermo-ondergoed, een dunne skipully en een waterdichte jas en broek.
  • Goede skisokken of compressiekousen. Deze zijn warm en ondersteunen je voeten en enkels.
  • Een skihelm met skibril. Zorg ervoor dat de helm goed past voor optimale bescherming.
  • Een sjaal.
  • Waterdichte handschoenen.
  • Ski’s.
  • Skischoenen in de juiste maat.
  • Skistokken.

Benodigdheden voor snowboarders:

  • Kleed je in 3 laagjes, net als bij skiërs. Zorg voor een skipak met een hoge waterdichtheid (waterkolom minimaal 10.000 mm), omdat je als beginner nog veel zit en ligt.
  • Goede skisokken die je voeten en enkels warm houden en ondersteunen.
  • Een helm die goed past en bril.
  • Een sjaal.
  • Waterdichte handschoenen.
  • Een snowboard.
  • Snowboardschoenen die je goed passen.
  • Optioneel: knie- en/of rugbescherming.
snowboarden

Hoe neem je al deze spullen mee?

De meeste mensen gaan op wintersport met de auto. Dat kan, als je een bestemming in Europa hebt uitgekozen. Met de auto kan je alles wat je nodig hebt meenemen. Je ski’s of snowboard kunnen in een dakkoffer of in een skihouder. Je zult je auto flink vol moeten laden, alleen de kleding die je nodig hebt voor het skiën neemt veel ruimte in beslag.

Ga je op wintersportvakantie met het vliegtuig? Dan gelden er bij verschillende luchtvaartmaatschappijen verschillende regels. De maximale lengte, bijvoorbeeld en ook het maximale gewicht van je uitrusting speelt een rol. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen (Swiss, Alitalia, Lufthansa) mag je je materialen gratis meenemen en bij andere moet je er extra voor betalen.

Tip: ga je met het vliegtuig op wintersport? Huur dan je uitrusting op locatie. Dan krijg je niet te maken met hoge extra tarieven en moet je ook veel minder sjouwen.

Je uitrusting huren of kopen?

Als dit de eerste keer is dat je op wintersport gaat? Dan is investeren in een uitrusting een hele uitgave. En dat is zonde als je nog niet weet of je het leuk vindt en of wintersport voor herhaling vatbaar is. Daarom kan je je uitrusting voor een gedeelte ook huren op locatie.

Bij elke wintersportbestemming kan je ski’s, schoenen en een snowboard huren. Dit geeft je ook de kans om uit te proberen welke materialen het beste bij je passen. Je kleding en je helm koop je zelf en dat is ook wel zo fijn. Misschien kan je een waterdichte jas en broek van iemand lenen.

Een andere reden waarom veel mensen besluiten om te huren hebben we al genoemd: je materialen meenemen in het vliegtuig is duur en ook een heel gedoe.

Ga een paar keer op wintersport en je weet snel genoeg of dit dé vakantie is voor jou. Zo ja, dan kan je investeren in je eigen uitrusting. Vergeet niet dat het veel lastiger is om een snowboard, ski’s en schoenen mee te nemen dan om ze te huren op locatie.

Waarom 3 laagjes?

In de bovenstaande lijstjes zie je dat we aanraden om 3 laagjes aan kleding te dragen. Je begint met warm wollen of thermo-ondergoed (let op: niet van katoen). Dit is je basislaag. Daarop die je een dunne skipully aan. Daarover draag je je waterdicht pak.

De reden waarom het goed is om laagjes te dragen is omdat je dan zelf bepaalt hoe warm je het hebt. Je kunt altijd een laagje uittrekken of weer aantrekken, indien nodig.

De pisteregels

Net als bij vele sporten het geval is, gelden er voor wintersport ook een aantal regels. Als iedereen zich aan deze regels houdt, kan iedereen van wintersport genieten. Het is goed om je als voorbereiding op je wintersportvakantie bekend te maken met deze regels. Hier vind je er alvast 5.

  1. Sta nooit stil aan het einde van de lift. Dan sta je anderen in de weg. Ski door, of ga even aan de zijkant staan zodat andere mensen gemakkelijk uit de lift kunnen stappen.
  2. Sta ook niet stil midden op de piste, tenzij het echt niet anders kan. Stilstaan is gevaarlijk en kan tot botsingen leiden.
  3. Inhalen is toegestaan. Er zijn altijd snellere en langzamere skiërs. On het veilig te houden mag je iemand anders van alle kanten inhalen, zodat er altijd voldoende ruimte is.
  4. Ga niet te snel. Ski op de snelheid van je niveau en houd je daaraan. Als je te snel gaat kan je eerder moe worden of in de problemen komen. Je krijgt de techniek sneller onder de knie als je gecontroleerd de berg af gaat.
  5. Je bent als wintersporter verplicht om iemand te helpen die hulp nodig heeft. Er gebeuren nu eenmaal ongevallen op de piste en met deze regel blijf je nooit lang alleen.

Verschillende pistes en hun kleuren

Misschien heb je wel eens van de rode piste gehoord of de zwarte piste. Maar wat betekent dat precies?

In wintersportgebieden wordt de moeilijkheidsgraad van een piste aangeduid met een kleurencode. Ervaren wintersporters krijgen dan een lastigere piste toegewezen dan beginners. Het betekent ook dat je skiet met anderen van hetzelfde niveau.

Wat zijn deze kleuren en wat betekenen die precies? We leggen het hier uit.

1. Groene pistes

Groene pistes zijn de pistes specifiek voor de echte beginners. De helling is niet steiler dan 10° zodat je het rustig aan kunt doen en goed kunt oefenen. Groene pistes zijn niet overal beschikbaar. In Oostenrijk, Duitsland en Italië gaan beginners op de blauwe piste.

2. Blauwe pistes

Blauwe pistes zijn ook prima voor beginners, alleen kunnen ze wat steiler zijn. Op de blauwe piste zijn hellingen van 10° tot 25° normaal. Dit is dus de gemakkelijkste piste in landen waar geen groene piste beschikbaar is.

3. Rode pistes

De hellingen op de rode pistes zijn maximaal 35°. Dit is dus de piste voor ervaren wintersporters. Niet alle hellingen zijn zo steil, dus je kunt beginnen met het oefenen van spannende afdalingen.

4. Zwarte pistes

De zwarte pistes zijn voor de doorgewinterde skiërs en snowboarders. Je treft er hellingen steiler dan 35° aan en ook scherpe bochten of paadjes door de bossen. Om op deze piste te skiën, moet je de sport echt goed onder de knie hebben.

5. Gele pistes

Wil je niet skiën, wil je niet snowboarden, maar wil je langlaufen? Dan zijn de gele pistes speciaal voor jou. Hier is geen moeilijkheidsgraad van kracht. Iedereen gaat een stuk langzamer, maar onderschat de langlaufers niet. Om deze sport goed te kunnen doen heb je een uitstekende conditie nodig.

Vergeet ook je reisverzekering niet

Als je op wintersport gaat is het geen slecht idee om hier een speciale reisverzekering voor af te sluiten. Veel reisverzekeringen maken het mogelijk om hier een extra wintersportdekking bij af te sluiten.

Wij raden aan om je op de volgende manier te verzekeren:

  • Zorg er allereerst voor dat je een aanvullende dekking op je reisverzekering (of zorgverzekering) afsluit voor medische kosten in het buitenland. Dit zit niet standaard bij de wintersportdekking in.
  • Sluit extra wintersportdekking bij je reisverzekering af voor schade aan je gehuurde materialen en verblijfskosten als je langer moet blijven door een blessure. Medische kosten vallen hier niet onder en zonder aparte verzekering daarvoor is je wintersportdekking niet geldig.
  • Misschien is een annuleringsverzekering handig voor je? Als je niet gaat of eerder terug moet worden de gemiste dagen vergoed.

Let op: gebeurt er iets terwijl je off-piste skiet? Dan ben je meestal niet verzekerd. Doe dit dus ook niet, tenzij het is toegestaan en je reisverzekering duidelijk vermeld dat de dekking off-piste hetzelfde is als op de piste.

wintersport skilift

Wat moet je nog meer weten?

Het belangrijkste als je op wintersport gaat is dat je ervan geniet. Of dit nu je eerste keer is of je twintigste, dit zijn vakanties die je niet snel vergeet. De omgeving is schitterend, je bent actief bezig, je komt tot rust en er zijn voldoende goede restaurantjes en cafés waar je na je dag op de piste kunt nagenieten.

Ga goed voorbereid op reis, gebruik de informatie die je hier hebt gehad en neem het ervan. Je gaat ongetwijfeld een geweldige vakantie tegemoet.

Enkele tips ter afsluiting

Nu weet je alles wat je moet weten over wintersport. We sluiten af met enkele handige tips om je vakantie nog succesvoller te maken.

  • Neem zonnebrandcrème mee en ook lippenbalsem. De lucht in de bergen kan je lippen uitdrogen en de zon zal je huid verbranden.
  • Neem regelmatig een pauze en eet genoeg. Merk je dat je vermoeide benen krijgt, ga dan even zitten. Nuttig 3 goede maaltijden per dag en neem energierepen mee.
  • Niet alleen jouw batterij raakt op wintersport sneller leeg, die van je telefoon ook. Dat komt door de kou. Neem een powerbank mee en doe je telefoon in je binnenzak zodat je altijd genoeg batterijen hebt voor een video of foto.
  • Winterberg ligt vlak bij Nederland. Het is niet groot, overzichtelijk en ideaal voor beginners. Ga daar eerst naartoe om te zien of wintersport iets voor je is. Zo ja, dan ga je de volgende keer verder van huis.
Total
0
Shares
Related Posts